Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spiritualita pouště (KSV / SPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / SPP - Spiritualita pouště, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náboženský význam pouště. Poušť ve SZ a NZ. Duchovní smysl boje s pokušením. Počátky křesťanského poustevnictví a mnišství (Sv. Atanáš - Vita Antonii). Spiritualita pouštních Otců (apoftegmata). Duchovní nauka Evagria z Pontu, Jana Kassiána, Jana Klimaka. Eremitství na Východě - hesychasmus, Filokalie).Renesance eremitství ve středověku na Západě - řádové reformy (cisterciáci, kamaldulští), kartuziáni, pouštní rozměr spirituality františkánů a karmelitánů.Eremitství v době moderní a současné na Východě (Serafim Sarovský, Teofan Zatvornik, Silván z Athosu) a na Západě (Charles Foucauld, Catherine de Hueck Doherty, Thomas Merton)

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o náboženském významu pouště od biblických počátků až po současné směry pouštní spirituality jak v záp. tak východním pojetí.

Literatura

Theodórétos z Kypru. Historia religiosa. Bohumilá historie mnichů syrských. Praha: Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty, 2005. Jeroným. Legendy o poustevnících. Oikumené, Praha 2002. Praha, 2002. Lockhart, R. B. Na cestě do nebe (skrytý život kartuziánů). Zvon, Praha 1996. Zatvornik, T. Povzbuzení k duchovnímu životu. Korespondence. Olomouc, 2004. Guigo II. Scala paradisi. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 1996. Kostelní Vydří, 1996. AA. VV. Upřímná vyprávění poutníka svému duchovnímu otci. Úvodní studie R. Čemus, Umění modlit se srdcem, 6-49. Velehrad: Refugium 2001.

Požadavky

Kolokvium ve skupině s představením nových inspirací souvisejících s probíranou tématikou.

Garant

Mgr. Marta Cincialová, Th.D.

Vyučující

Mgr. Marta Cincialová, Th.D.