Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Staroslověnština pro teology (KSV / STAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / STAR - Staroslověnština pro teology, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Těžištěm zájmu budou především hlaholské a cyrilské památky v souvislosti s širším historickým a kulturním kontextem cyrilometodějského období. Pozornost bude rovněž věnována snahám o restauraci církevní slovanštiny ve 20. století a textům vzniklým v této době na našem území (Vojtěch Tkadlčík a jeho "hlaholské misály").

Získané způsobilosti

Posluchači budou vedeni k překladu vybraných staroslověnských textů do češtiny a jejich lingvistické analýze, a to se zřetelem na praktické využití v církvi.

Literatura

Bauerová, H. Texty ke studiu staroslověnštiny se slovníčkem. Olomouc 2002. Kurz, J. Učebnice jazyka staroslověnského. Praha 1969. pRAHA: spn, 1969. Bartoň, J. Uvedení do klasické staroslověnštiny. Praha 1999. Štec, M. Úvod do staroslovienčiny a cirkevnej slovančiny. Prešov 1994. Bartoň, J., Vondrák, V. Vokabulář klasické staroslověnštiny. Praha 2003. Večerka, R. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Brno 1992.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu: aktivní účast v semináři, přednesení referátu.

Garant

Mgr. Eva Hrdinová, Ph.D.