Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do duchovního života (KSV / ÚDŽ13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ÚDŽ13 - Úvod do duchovního života, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení základních pojmů ze spirituální teologie. Seznámení se s hlavními spirituálními tématy: Člověk jako Boží obraz - křesť. antropologie, hřích, milost, přirozenost. Teologální ctnosti. Zákonitosti a fáze duch. vývoje, modely duch. cesty v dějinách křesť. spirituality. Křesťanská zralost. Modlitba - zákl. formy a vývoj modlitby, lectio divina, meditace křesťanská a nekřesťanská. Křesťanská askeze a její smysl, nesprávné pojetí askeze a falešné představy o Bohu. Duchovní rozlišování, smysl pokušení, vášně a neřesti. Přirozené ctnosti. Povolání ke svatosti a osobní povolání. Prostředky duchovního života, překážky na duchovní cestě.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni převést získané teoretické znalosti teologicko-spirituálních témat do svého osobního duchovního života.

Literatura

Špidlík T. Prameny světla, Refugium, Velehrad 1995, 2000. WEISMAYER, J. Život v plnosti, KN, Kostelní Vydří 1994.

Požadavky

Ústní referát na základě písemné anotace hl. myšlenky přečteného zvoleného titulu s duchovní tématikou. Otázka na jedno téma odpřednášené v průběhu kurzu.

Garant

Mgr. Marta Cincialová, Th.D.

Vyučující

Mgr. Marta Cincialová, Th.D.