Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Europe: User's Guide (KSV / VA011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / VA011 - Europe: User's Guide, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je koncipován jako základní introdukce studentů do kulturních hodnot a principů fungování evropské společnosti. Znalosti získané v průběhu studia napomohou studentům orientovat se v kultuře odlišné od jejich kulturní identity vlastní a pomohou jim pracovat s jejich vlastním kulturním předporozuměním, se kterým do Evropy přichází. Informace poskytnuté v kurzu napomohou studentům vyrovnat se s faktem kulturního šoku, který je nedílnou součástí života v cizí zemi. Struktura kurzu je koncipována jako kontinuita sdílení hodnot kulturních, civilizačních a náboženských, a to v tomto schématu.(1) Krása jako východisko: setkání s krásami města Olomouc;(2) Kořeny evropské kultury: Atény, Řím a Jeruzalém;(3) Evropská univerzita: víra a/nebo rozum?;(4) Evropa? (!) a víra a náboženství (?);(5) Mezináboženský a mezikulturní dialog;(6) Workshop: člověk, rodina, dar.

Získané způsobilosti

Znalost kořenů evropské kultury, schopnost interpretovat kulturní odlišnosti v evropské kultuře, znalost základních hodnot evropské společnosti, schopnost lépe pochopit požadavky kladené na studenty evropských univerzit.

Literatura

Thatcher, O.J.; Schwill, F. A general history of Europe (350-1900). New York, C. Scribner s sons, 1900. Niebuhr, H. R. Christ and Culture. New York: Harper & Row, 1975. http://www.comece.org/site/en/publications/otherpublications/article/3408.htmlhttp://www.comece.org/site/en/publications/otherpublications/article/3408.htmlBenedictus XVI. Light of the world: the Pope, the Church, and the signs of the times (Pope Benedict XVI : a conversation with Peter Seewald). San Francisco, Calif.: Ignatius Press, 2010. Halík, T. Patience with God: The Story of Zacchaeus Continuing in Us. New York: Doubleday, 2009. Benedict, Pope. Pope, XVI. Europe: Today and Tomorrow. Verlag: Ignatius Press, 2007. http://www.comece.org/site/en/publications/otherpublications/article/3408.htmlRobbers, G. Staat und Kirche in der europäischen Union. Baden-Baden : Nomos Verlagsgesellschaft, 1995. Robbers, G. State and church in the European Union. Baden-Baden : Nomos Verlagsgesellschaft, 1996.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce; úspěšné absolvování zápočtu.

Garant

Mgr. Jaroslav Franc, Th.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Franc, Th.D.