Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika menšin I (VOS / 2PM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VOS / 2PM1 - Problematika menšin I, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ÚVOD DO PROBLEMATIKY: identita, rasa, etnikum a národNárodnostní menšiny ve střední a východní EvropěPojem menšina. Národnostní a etnické menšiny v ČR.Romové v ČR včera aneb dějiny Romů.Romové v ČR dnes aneb soužití minority s majoritou

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto kurzu student: - zná etnické a národnostní menšiny žijící na území ČR a jejich historii;- zná základní pojmy jako je rasismus, rasa, etnikum , národnost a národnostní menšina;- dokáže vysvětlit příčiny rasismu, nacionalismu, xenofobie a etnocentrismu a dokáže poukázat na jejich projevy;- umí kriticky reflektovat mediální informace na téma etnických menšin a migrantů;- zná rozdíl mezi pojmy uprchlík, migrant a cizinec;- zná příčiny a druhy migrace.

Literatura

Davidová, E. Cesty Romů. Olomouc, 1995. Tesař. Etnické konflikty. Praha, 2007. Bade K.J. Evropa v pohybu. Praha, 2005. Šišková. Menšiny a migranti v České republice. Praha, 2001. Gellner. Národy a nacionalismus. Praha, 1993. Nečas. Romové v České republice včera a dnes. Olomouc, 1993. Navrátil. Romové v české společnosti. Praha, 2003.

Požadavky

Písemná práce na téma zastoupení národnostních menšin, migrantů/cizinců ve vlastním regionu studenta