Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie v sociální práci I (VOS / 2PSP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VOS / 2PSP1 - Psychopatologie v sociální práci I, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychopatologie je vědní obor studující chorobné jevy duševního života. Student je v průběhu studia seznámen s problematikou normy a normality, psychiatrických nemocí a jejich sociálního dopadu. V rámci patopsychologie se seznamuje základními aspekty vývoje osob se zdravotním postižením, jedinců sociálně ohrožených, jedinců s dopady dlouhodobé hospitalizace, psychické deprivace.

Získané způsobilosti

Student dovede charakterizovat osobnost podle základních psychopatologických kategoriídokáže zaujímat postoje, které respektují sociokulturní podmíněnost norem a jsou citlivé vůči vlastním sociokulturním stereotypům Člověk může reagovat zvláštním způsobem jak na úrovni duševní, tak duchovní, a přesto může být zdráv. Pro sociální práci je znalost normy, normality, psychopatologie a jejích posunů důležitá jak při práci s klientem v krizových a traumatizujících situacích, tak pro spolupráci s navazujícími obory, kam patří psychologie (zvláště klinická a transpersonální), psychiatrie, teologie a pastorační péče, ošetřovatelství.

Literatura

Radimský, M. Psychiatrie. Brno, 1997. Vágnerová, M. Psychologie pro pomáhající profese. 2004.

Požadavky

Podmínkou klasifikace je seznámení se s vybraným typem zařízení, občanským sdružením či svépomocnou skupinou věnující se lidem s postižením a následná prezentace před skupinou.Dále pak základní orientace posluchačů v psychopatologii, znalost duševních a behaviorálních poruch a forem jejich léčby.

Garant

Mgr. Jan Vančura, Ph.D.