Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní nauky IV (VOS / 2ZDN4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VOS / 2ZDN4 - Zdravotní nauky IV, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student bude seznámen se základy zdravotní péče o staré, dlouhodobě nemocné a umírající klienty.

Získané způsobilosti

Student dokáže vymezit základní pojmy z oblasti gerontologie, geriatrie. Student zná aspekty stárnutí, formy péče o seniory a také zvláštnosti chorob ve stáří. Student zná význam aktivit ve stáří, orientuje se ve filozofických aspektech (a dilematech) euthanazie, hospicové péče, thanatologie, paliativní medicíny a ošetřování. Student bude schopen eticky a profesionálně pečovat o výše uvedené cílové skupiny klientů.

Literatura

Haškovcová, H. Manuálek o etice a vstřícném chování. Praha - Galén, 1998. ISBN 80-85824-87-6.Jedlička, V. et al. Praktická gerontologie. IDVZP, Brno, 1991. Scheinarová, A. První pomoc. UP Olomouc, 2004. ISBN 80-244-0849-X.Malá, E., Pavlovský, P. Psychiatrie. Praha: Portál, 2002. Haškovcová H. Thanatologie - nauka o umírání a smrti. Praha - Galén, 2000. ISBN 80-7262-132-7.Šamánková, M. a kol. Základy ošetřovatelství. Praha: Karolinum, 2002.

Požadavky

Ústní prověření znalostí

Garant

Mgr. Petra Chovancová

Vyučující

Mgr. Petra Chovancová