Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie 1 (VOS / SOC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VOS / SOC1 - Sociologie 1, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané klíčové pojmy: sociologie, sociální, sociologické paradigma, první/ druhá modernita, individualizace, individualismus, sociální kontrola, socializace, sociální norma, sociální status, sociální role, identita, sociální nerovnosti, sociální marginalizace a exkluze...Podmínky pro získání zápočtu: úspěšné absolvování zápočtového testuDoporučení: co nejčastější přítomnost na přednáškách + četba zadaných textů vždy před přednáškou s daným tématemÚvodní hodina: organizační informace + příkladSociologie a její předmět zkoumání (kontext vzniku, společnost, otázka kompetence, multiparadigmatičnost, vztah ke klasikům, zkoumání, sociálního v sociálním)Současná společnost (druhá modernita) a individualizovaný jedinecVybraní klasikové (Marx, Durkheim, Weber, Simmel)Paradigmata v sociologiiSociální kontrola a socializace ? začátekSociální instituceSociální normyNorma autonomie v současné společnostiSociální roleIdentitaSociologie sociálních nerovnostíSociální marginalizace, vyloučeníK nerovnostem v globálním kontextuSociologie politik: veřejných/ sociálních/ rodinných politik

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni identifikovat sociologické souvislosti a podmíněnosti sociální kontroly a sociální nerovností; na základní úrovni dokážou reflektovat sociálně-polickou praxi ze sociologického hlediska.

Literatura

SÝKOROVÁ, Dana. ´Bezdětnost ve stáří: k sociální integraci bezdětných seniorů´. Sociologický časopis/ Czech Sociological Review 1: 113 ? 138. 2008. ČERVENKA, K. Není pasťák jako pasťák: Sociálně konstruovaná identita mládeže z "preventivně výchovného" zařízení a její důsledky. Biograf č. 37. 2005. SIMMEL, Georg. Peníze v moderní kultuře. Praha : SLON., 1997. Cymlyn, Sarah. The social exclusion of Gypsy and Traveller children. GOFFMAN, Erving. Všichni hrajeme divadlo: sebeprezentace v každodenním životě. Praha : Ypsilon, 1999. KREIDL, Martin; HREŠANOVÁ, Ema. ´Vzestup mimomanželské plodnosti a mezigenerační přenos sociálního statusu prostřednictvím porodní váhy´. Petr MAREŠ; HOFÍREK, Ondřej (eds.). Sociální reprodukce a integrace: ideály a meze. s. 153 ? 170. Brno : MU, MPÚ, 2007. Berger, P. L., Luckmann, T. 1999. Sociální konstrukce reality. Praha: Centrum pro studium demokracie a kultury.

Požadavky

Vypracování zápočtového úkolu/ testu.

Garant

Mgr. Vladislava Závrská

Vyučující

Mgr. Vladislava ZávrskáMgr. Vladislava Závrská