Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mezinárodního práva (VOS / ÚMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VOS / ÚMP - Úvod do mezinárodního práva, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do mezinárodního práva.2. Základní pojmy mezinárodního práva (definice, funkce).3. Prameny mezinárodního práva.4. Subjekty mezinárodního práva. Státy, povstalci, zvláštní politické útvary. Mezinárodní organizace. Postavení jednotlivců.5. Stát jako subjekt mezinárodního práva veřejného. Třídění států. Vznik státu a jeho právní důsledky. Státní území (nabývání a ztráta). Zánik státu. Charakteristika Mezinárodních organizací.6. Mezinárodněprávní postavení státních orgánů pro mezinárodní styky. Diplomatické a konzulární právo.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní orientaci v mezinárodním společenství na základě právních norem i mimoprávních instrumentů. Pochopí základní vztahy ve fungování společenství států a mezinárodních organizací na straně jedné a jednotlivými státy a jejich občany na straně druhé s důrazem na sociální a humanitární práci.

Literatura

David, V. Sladký, P. Mezinárodní právo veřejné s kazuistikou. Leges, 2008. Scheu, H. CH. Úvod do mezinárodního práva, Auditorium, 2010. Blažek, P. Základy správního práva a veřejné správy. Brno, 1994.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě úspěšného absolvování písemného testu

Garant

PhDr. Mgr. Eva Kubíčková

Vyučující

PhDr. Mgr. Eva Kubíčková