Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do právní teorie a praxe 2 (VOS / ÚP132)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VOS / ÚP132 - Úvod do právní teorie a praxe 2, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané kapitoly z teorie práva- právo a stát, principy právního státu, právní řád, zákonnost a právní vědomí- prameny práva, právní normy- platnost, účinnost a působnost právních předpisů- právní vztahy, právní skutečnosti- aplikace a interpretace práva- právo veřejné a soukromé, systém práva- působnost právních institucíÚstavní právo- ústavní zákony a ústavní pořádek- ústava ČR jako základní zákon- ústavní soud a další orgány chránící lidská práva, veřejný ochránce práv- Listina základních práv a svobod- mezinárodní ochrana lidských práv a Úmluva o právech dítěteSprávní právo- subjekty správního práva a správně právní vztahy- veřejná správa, státní správa a samospráva, obecní zřízení- statusové věci, stát, státní občanství- ochrana osobních údajů- problematika cizinců a azylantůVybrané kapitoly z práva Evropské unie- instituce EU- právní systém EU

Získané způsobilosti

Základní orientace v českém právním systému, ústavním právu, právní úpravě ochrany lidských práv a správním právu hmotném.Součástí výuky jsou praktické diskuse, případové analýzy a řešení modelových situací. Studenti jsou vedeni k úvahám o stávající právní úpravě a jejím dopadu na praktický život a podporováni v rozvíjení kompetence sociálního pracovníka ? upozorňovat a prosazovat potřebné změny legislativy.Úzká je návaznost na profilující předmět Sociální politika, v jehož rámci je vyučováno právo sociálního zabezpečení.

Literatura

Šišková, N. Dimenze ochrany lidských práv v EU. 2. vydání. Linde, Praha, 2008. Šišková, N., Stehlík, V. Evropské právo I. Ústavní základy EU. Linde, Praha, 2007.

Požadavky

Písemný test, min. 66% správných odpovědí

Garant

PhDr. Mgr. Eva Kubíčková

Vyučující

PhDr. Mgr. Eva Kubíčková