Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie (VOS / ZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VOS / ZP - Základy psychologie, Cyrilometodějská teologická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná psychologiepsychologická terminologie předmětu, historie (významné směry psychologie), vztah k jiným vědám,psychika a její biologická a společenská podmíněnost,charakteristika psychiky (psychické procesy, stavy a vlastnosti),charakteristika psychických procesů, vlastností a stavů - poznávání smyslové, rozumové, myšlení, řeč, pozornost, paměť, city, vůle.2. Vývojová psychologiepsychologická terminologie předmětu,vývoj, ontogeneze, fylogeneze, aktuální geneze,vývojová stádia podle Freuda, Eriksona a Piageta,prenatální vývoj člověka, novorozenecké, kojenecké, batolecí, předškolní období, mladší a starší školní věk, prepuberta, puberta, dospělost, stáří a charakteristika těchto období z hlediska biologického, sociálního, kognitivního.3. Sociální psychologiepsychologická terminologie předmětu (předmět, metody, základní pojmy),sociální interakce a percepce, socializace,psychologie komunikace (přehled základních přístupů k psychologii komunikace, analýza verbální a nonverbální komunikace, parametry zdravé komunikace a některé aspekty patologické či defektní komunikace),skupiny ? klasifikace, charakteristika, dynamika, sociální normy, role, scénáře, schémata, pozice, status, konformismus a jiné skupinové jevy, postojenáročné, zátěžové a konfliktní sociální situace (problémové, frustrační, stresující situace, situace konfliktu rolí), hromadné chování, vybrané kapitoly psychologie davu3. Psychologie osobnostipsychologická terminologie předmětudefinice a přehled vlivných teorií osobnosti, faktory ovlivňující utváření osobnosti,dynamika a struktura osobnosti,temperament a charakter, motivační zdroje,vlastnosti a schopnosti, dovednosti,seberegulace osobnosti, ego-obranné mechanismy, metody k poznání a sebepoznání osobnosti

Získané způsobilosti

Studenti se podrobněji seznámí se základy psychologie , porozumí základní terminologii, obeznámí se se specifiky vývoje a chování člověka z pohledu psychologického.

Literatura

Plháková, A. Učebnice obecné psychologie. Praha, Academia,, 2003.

Požadavky

účast na seminářích , zkouška z probraného učiva

Garant

PhDr. Soňa Lemrová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Soňa Lemrová, Ph.D.