Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cizí jazyk DSP - Čínština (ASH / 91ADC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / 91ADC - Cizí jazyk DSP - Čínština, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem tohoto cvičení, realizovaného po třech hodinách je vytvářet a následně soustavně upevňovat studentovu schopnost samostatné orientace ve slyšeném čínskému diskurzu a rozvíjet dovednosti při jeho mluvené realizaci. Cvičení těsně navazuje na kursy Fonetika čínštiny (základy výslovnosti) a Gramatika čínštiny (základy morfologie a syntaxe). V prvém i druhém semestru je student seznamován s technikou poslechu a realizace textu v moderní hovorové čínštině. Prostřednictvím různých typů cvičení (dril) jsou frekventanti kurzu vedeni ke správným poslechovým a výslovnostním návykům, hlouběji procvičují jevy, které byly teoreticky podrobněji probrány v předmětu Fonetika čínštiny. Současně studenti procvičují také látku probranou teoreticky na hodinách kurzu Gramatika čínštiny, realizují elementární větné vazby a získávají tak základní kompetenci v čínské syntaxi, např. na základě cvičení, ve kterých spojují jednotlivá slova postupně do větších a větších výslovnostních a významových celků, až takto vytvoří úplnou větnou strukturu. V této větě pak následně substituují některé z jejích částí se záměrem aktivizovat nově osvojenou slovní zásobu v nově poznané syntaktické struktuře. Děje se tak v rámci 24 konverzačních okruhů.

Získané způsobilosti

Percepce a produkce čínského textu na základní úrovni.

Literatura

Švarný, O., & Uher, D. Hovorová čínština: úvod do studia hovorové čínštiny. Olomouc: Univerzita Palackého, 2001. Uher, D., Liu, X., & Vykoukal, J. Učebnice čínské konverzace. Voznice: Leda, 2007. ISBN 978-80-7335-109-0.Švarný, O., & Uher, D. Hovorová čínština v příkladech. 1. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. ISBN 8070678178.Švarný, O., & Uher, D. Hovorová čínština v příkladech. 2. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. ISBN 8070678186.Švarný, O., & Uher, D. Hovorová čínština v příkladech. 3. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. ISBN 8070678194.Švarný, O., & Uher, D. Hovorová čínština v příkladech. 4. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. ISBN 8070678208.

Požadavky

docházka není povinná nejsou písemné domácí úkoly důraz kladen na domácí přípravu podmínky udělení atestace: ústní pohovor v rozsahu Čínské konverzace

Garant

Mgr. David Uher, PhD.