Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hist. kontext euroasijského soužití 2 (ASH / EUA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / EUA2 - Hist. kontext euroasijského soužití 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kurzu je v jednotlivých tématech podchytit hlavní aspekty prolínání a vzájemné ovlivňování Evropy a Asie v historii od nejstarších období do nedávné minulosti. Témata kurzu jsou zvolena tak, aby volně přecházela od politické roviny přes rovinu ekonomickou až po rovinu kulturní. Historický pohled přitom nabízí nové možnosti pro interpretaci aktuálně diskutovaných problémů a je proto vhodným doplňkem k povinným seminářům.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vzájemném ovlivňování a prolínání obou kontinentů na pozadí historického vývoje.

Literatura

Durman Karel. Blízký Východ ve světové politice 1918-1959. Praha, 1966. Burian, J. - Oliva, P.:. Civilizace starověkého Středomoří. Praha 1984. Skřivan Aleš. Evropská politika 1648-1914. Praha, 1999. Klíma, J.:. Lidé Mezopotámie, Praha 1976. Bottéro, J.:. Nejstarší náboženství: Mezopotámie. Praha 2005. Nálevka Vladimír. Světová politika ve 20. století I., II. Praha, 2000.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, referát.

Garant

Mgr. Pavla Slavíčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavla Slavíčková, Ph.D.