Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korea z antropologické perspektivy (ASH / HGK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / HGK - Korea z antropologické perspektivy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:starověk a jeho zvláštnosti; územní rozsah korejských států a geneze sporůraný středověk a království Korjo a jeho zahraniční politika, střety, nájezdy apod.dynastie I, stát Čoson a změny společnosti, kultury ad., konfucianizace Koreje a její důsledkyVálky s Japonci a Mandžuy, resp. změny po obou válkáchPozdní středověk a konzervace hodnot, izolace a její ideologická náplňOtevření země a první kontakty s realitou.

Získané způsobilosti

Přednáška je základním přehledem starších korejských dějin. Je koncipována tak, aby se studenti seznámili se základními fakty, která jsou později rozšiřována ve výběrových přednáškách. Vzhledem k rozsáhlosti problematiky je největší pozornost věnována dějinám středověku a novověku, tzn. hlavně období od 10. do konce 19. století. Období prehistorické a starověk jsou zmiňovány pouze v nezbytných rysech.

Literatura

Ki Baik Lee. A New History of Korea. Soul, 1986. Eckert, C.J. Dějiny Koreje. Praha, 2009. Nahm, Andrew, C. Introduction to Korean history and culture. Soul, 1993.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce vycházejí z přednášek a jsou doplněny o základní bibliografii v angličtině.

Garant

Mgr. David Uher, PhD.Mgr. Marek Zemánek, M.A.