Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie čínského jazyka (ASH / HY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / HY - Teorie čínského jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01. Čínština - jazyk národa Chan02. Čínské znakové písmo03. Problémy reformy čínského znakového písma04. Vývoj čínského jazyka05. Čínské dialekty06. Fonetická charakteristika čínštiny07. Podstatná jména a zájmena08. Sloveso - kategorizace sloves09. Sloveso v čínské větě10. Adjektiva11. Číslovky12. Měrová slova13. Adverbium14. Prepoziční sloveso15. Pomocná slova16. Podmět a přívlastek17. Přísudek a předmět18. Určení19. Komplement20. Souvětí a spojky

Získané způsobilosti

Hlavním záměrem této přednášky je podat systematický výklad všech jazykových plánů čínštiny a uvést frekventanty kursu do celistvého chápání jazyka jako systému. Kurz systematizuje jazykovědné znalosti, které student nabyl v předchozích letech a vede jej k vlastním úvahám o čínském jazyce.

Literatura

ŠVARNÝ, Oldřich. Hovorová čínština v příkladech 3. ŠVARNÝ, Oldřich, UHER, David:. Úvod do studia hovorové čínštiny. ČERNÝ, Jiří. Úvod do studia jazyka. LU, Zhiwei. Hanyu d Goucifa (Morfologie čínštiny). LIU, Youxin. Hanyu Hanzi Dawen (Dialog o čínských znacích). WANG, Li. Hanyu Yinyun (Historická fonologie čínštiny). WANG, Li. Hanyu Yufa Gangyao (Základy gramatiky čínštiny). ZHU, Dexi. Yufa jiangyi. Beijing: Shangwu yinshuguan, 1982. Zhongguo Da Baike Quanshu - Yuyan, Wenzi (Velká čínská encyklopedie - oddíl Jazyk a písmo).

Garant

doc. Jozsef Szakos, Dr.

Vyučující

Mgr. David Uher, PhD.