Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do čínského jazyka (ASH / HYR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / HYR - Úvod do čínského jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: Co je to čínština? Kdo mluví čínsky? Jak dlouho bude trvat, než se naučím čínsky? Transkripce. Standardní čínština. Standardní čínština v Hongkongu a v jihovýchodní Asii. HSK - Zkouška z čínštiny jako cizího jazyka. Čínština jako světový jazyk. Psaný a hovorový jazyk. Styly v moderní čínštině. Varianty standardní čínštiny.2. Čínské znaky: Původ. Tradiční kategorie znaků. Moderní kategorie znaků. Piktogram. Výpůjčka. Fonogram. Determinativ. Fonetikum. Kolik existuje čínských znaků? Jak se učit znaky? Znaky a pinyin. Reforma čínského písma. Zjednodušené a nezjednodušené znaky. Návrat nezjednodušených znaků v moderní Číně. Jak používat čínské slovníky? Jak psát čínské znaky?3. Historie a dialekty: Stručná historie čínského jazyka. Archaická čínština. Starověká čínština. Středověká čínština. Moderní čínština. Čínské dialekty. Středočínské dialekty. Dialekty wu, kantonština, hakkština a fujianština.4. Gramatika: Jméno. Zájmeno. Oslovení. Oslovení v čínské rodině. Číslovka. Numerativ. Kalendář. Lunární kalendář. Éra vlády. Nebeské větve a pozemské kmeny. Srovnání. Příslovce. Slovce. Vyjadřování času. Prepoziční sloveso. Zápor. Pasívum.5. Výslovnost: Aspirovaná - neaspirovaná. Palatála. Retroflexíva. Samohláska. Slabika. Tón. Slabiky bez tónu. Sedm stupňů prominence. Lineární členění.6. Čínština jako společenský jev: Pozdrav. Zdvořilost. Kulturně podmíněná slova. Neologismy. Archaismy. Čínská slova v češtině. Zkratky. Konverzační vycpávky. Nadávky. Přísloví. Narážky. Nedohovořky. Citáty.

Získané způsobilosti

Hlavním záměrem této přednášky je podat výklad jazykových plánů čínštiny a uvést frekventanty kurzu do celistvého chápání jazyka jako systému. Kurz vede studenta k vlastním úvahám o čínském jazyce.

Literatura

KANE, Daniel. Chinese Language: Its History and Current Usage. Singapore: Tuttle, 2006. ŠVARNÝ, Oldřich. Hovorová čínština v příkladech 3. ŠVARNÝ, Oldřich a David Uher. Úvod do studia hovorové čínštiny. Černý, Jiří. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubico, 1998.

Požadavky

Ústní zkouška.

Garant

doc. Jozsef Szakos, Dr.

Vyučující

Mgr. David Uher, PhD.Mgr. Michaela Zahradníková