Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní antropologie mimoevr. oblastí (ASH / KSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / KSA - Kulturní antropologie mimoevr. oblastí, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bloková výuka: 1.11., 8.11. a 15.11.Předpokládaný čas: 9:00-12:00, 13:00-16:00Rámcový sylabus1. Ideové zdroje sociální a kulturní antropologie2. Systematika a tematické okruhy sociální a kulturní antropologie3. Kultura jako předmět výzkumů sociální a kulturní antropologie4. Etnocentrismus a kulturní relativismus5. Dynamika kultury a procesy kulturní změny6. Člověk, příroda a kultura7. Jazyk, společnost a kultura8. Ekonomické systémy a kultura9. Antropologie manželství a příbuzenských systémů10. Náboženství, magie a šamanismus11. Metody a techniky terénního výzkumu v antropologii12. Antropologické školy a paradigmata

Získané způsobilosti

Primárním cílem kurzu je poskytnout studentům ucelenou představu o předmětu, metodách a dějinách kulturní a sociální antropologie. Sekundárním cílem je popsat postavení antropologie coby komplexní vědy o člověku, společnosti a kultuře. Představeny budou jednotlivé teorie kultury a hlavní témata spojená se vztahem jedince a kultury. Na četných příkladech bude ukázáno, nakolik je naše vnímání ovlivněno paradigmatem etnocentrizmu hodnotícím a interpretujícím způsob života jiných národů podle hodnot a norem naší vlastní kultury. Pozornost je věnována také posílení kompetencí studentů číst, analyzovat a diskutovat odborné texty prezentující vývojové trendy v současné antropologii.

Literatura

Gardner, K. ? Lewis, D. Anthropology, Development and the Post-Modern Challenge. London, 1996. Soukup, V. Antropologie: Teorie člověka a kultury. Praha, 2011. Geertz, C. Interpretace kultur. Praha, 2000. Benedictová, R. Kulturní vzorce. Praha, 1999. Lévy-Bruhl, L. Myšlení člověka primitivního. Praha, 1999. Lévi-Strauss, C. Myšlení přírodních národů. Praha, 1971. Said, E. Orientalismus: Západní koncepce Orientu. Praha, 2008. Tošner, M. Postmoderní a kritická antropologie. AntropoWebzin 2-3/2008. Lévi-Strauss, C. Smutné tropy. Praha, 1967. Edelman, M. ? Haugerud, A. (eds.). The Anthropology of Development and Globalisation. Malden, 2005. Murphy, R. F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha, 1998. Frazer, J. G. Zlatá ratolest. Praha, 1994. Soukup, V. Dějiny sociální a kulturní antropologie. Praha, 1996. Budil, I. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha, 2003. Soukup, M. Základy kulturní antropologie. Praha, 2009.

Požadavky

Forma výuky a požadavky na studentyZákladem kurzu jsou tři blokové přednášky. První dvě setkání konaná v termínech 1.11. a 8.11. jsou věnována teoretické přednášce, na třetím závěrečném setkání 15. 11. pak budou diskutovány odborné texty, které si studenti osvojí samostatnou četbou. Podmínkou pro získání akreditace je aktivní účast na závěrečném semináři (každý student představí jeden vybraný text k diskusi) a samostatně zpracovaná seminární práce na zadané téma. Student, který se aktivně nezúčastní závěrečného semináře, může svou neúčast nahradit jednostránkovým konspektem k vybranému textu, který předloží společně se seminární prací.

Garant

Mgr. David Uher, PhD.

Vyučující

Mgr. David Uher, PhD.Mgr. David Uher, PhD.