Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Audioorální cvičení 2 (ASH / KY2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / KY2 - Audioorální cvičení 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem tohoto cvičení, realizovaného po třech hodinách je vytvářet a následně soustavně upevňovat studentovu schopnost samostatné orientace ve slyšeném čínskému diskurzu a rozvíjet dovednosti při jeho mluvené realizaci. Cvičení těsně navazuje na kursy Fonetika čínštiny (základy výslovnosti) a Gramatika čínštiny (základy morfologie a syntaxe). V prvém i druhém semestru je student seznamován s technikou poslechu a realizace textu v moderní hovorové čínštině. Prostřednictvím různých typů cvičení (dril) jsou frekventanti kurzu vedeni ke správným poslechovým a výslovnostním návykům, hlouběji procvičují jevy, které byly teoreticky podrobněji probrány v předmětu Fonetika čínštiny. Současně studenti procvičují také látku probranou teoreticky na hodinách kurzu Gramatika čínštiny, realizují elementární větné vazby a získávají tak základní kompetenci v čínské syntaxi, např. na základě cvičení, ve kterých spojují jednotlivá slova postupně do větších a větších výslovnostních a významových celků, až takto vytvoří úplnou větnou strukturu. V této větě pak následně substituují některé z jejích částí se záměrem aktivizovat nově osvojenou slovní zásobu v nově poznané syntaktické struktuře. Děje se tak v rámci 24 konverzačních okruhů.Tento předmět byl inovován v rámci projektu Inovace oboru čínská filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci se zaměřením na uplatnění absolventů v praxi, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/15.0289. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Získané způsobilosti

Cílem tohoto cvičení, realizovaného po třech hodinách je vytvářet a následně soustavně upevňovat studentovu schopnost samostatné orientace ve slyšeném čínskému diskurzu a rozvíjet dovednosti při jeho mluvené realizaci.

Literatura

UHER, David a LIU Xuemin, Jakub Vykoukal. Učebnice čínské konverzace. ŠVARNÝ, Oldřich a David Uher. Úvod do studia hovorové čínštiny. ŠVARNÝ, Oldřich. Hovorová čínština v příkladech 1-4. Shiyong Hanyu Huihua 1 (Praktická čínská konverzace). Shiyong Hanyu Huihua 2 (Praktická čínská konverzace).

Požadavky

Požadavky:docházka není povinnánejsou písemné domácí úkolydůraz kladen na domácí přípravupodmínky udělení atestace: ústní pohovor v rozsahu Čínské konverzace, lekce 1-12 (zimní semestr), 1-24 (letní semestr)

Garant

Mgr. Tereza Slaměníková

Vyučující

Mgr. Zuzana PospěchováMgr. Tereza SlaměníkováMgr. David Uher, PhD.