Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mongolština 1 (ASH / MG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / MG1 - Mongolština 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina: náplň kurzu, diskuze/dotazník - motivace frekventantů kurzuÚvod do jazyka: začlenění mongolštiny do jazykového a kulturního kontextuFonetika: abeceda, PísmoJednoduchý dialog: pozdravy, představování2. Fonetika: složené souhlásky, složené samohlásky, výslovnost problematických slabikSlovní zásoba: názvy států a kontinentů, národností, číslovkyDialog: představování3. Procvičení: představováníGramatika: přítomný průběhový čas; otázka: Co děláš? a odpovědi na ni pomocí nové slovní zásobySlovní zásoba: základní slovesaJednoduchá tematická písnička (pasivní slovní zásoba)4. Gramatika: přítomný, minulý a budoucí čas (pomocí partikulí)Procvičení: nové gramatiky a již zvládnuté slovní zásoby (tvorba vět, doplňovačky)Krátký dialog (čtení z listu)5. Opakování: shrnutí gramatiky, slovní zásoby, cvičení, doplňovačky, aktivní dialogy (scénky) ve dvojicích a skupinkách; prostor pro diskuzi ohledně kulturních témat, která by posluchače zajímala6. Průběžný testPředstavení Mongolska: regionalizace, prezentace o přírodních a kulturních památkáchPrezentace kulturních specifik (tradice, životní styl, literatura, hudba, odívání ad.)7. Gramatika: tázací věty, otázky Jak? Kolik? Proč? Kde? Kdy?, procvičování tázacích větKulturní okénko: rozpracování témat z minulé hodiny8. Dialog: pozvání na jídlo (využití otázek Jak? Kdy? Kde? V kolik?)Slovní zásoba: číslovky; hodiny, dny v týdnu, měsíce; opakování a rozšíření slovesné slovní zásoby9. Audiovizuální ukázky: film, seriál, hudební klipy10. Opakování: shrnutí gramatiky, slovní zásoby, cvičení, aktivní dialogy (scénky) ve dvojicích, skupinkách11. Závěrečný testEvaluace kurzu, diskuze o budoucí motivaci studia mongolštinyPrezentace kulturních specifik na přání frekventantů kurzu

Získané způsobilosti

Úvodní kurz přinese frekventantovi základy jazyka a poukáže na zajímavosti Mongolska a jeho kultury. Kurz je zaměřen primárně na výuku jazyka a jazykových dovedností. Přesto v případě asijských jazyků je vždy nutná znalost kulturních souvislostí (např. hierarchie v rodině, systém představování, vhodné dárky ad.), která bude jazykovou výuku vhodně doplňovat a motivovat studenta v dalším studiu. Cílem lektora je ukázat studentům cestu k nové kultuře skrze jazyk, který se dá v případě aktivního zapojení studenta v hodinách a přípravě na ni velmi jednoduše naučit.

Literatura

Šíma, Jiří, Janešová, Jarmila a Prokopová, Libuše. Česko-mongolská konverzace. Praha, 1987. Šíma, Jiří a Luvsandžav, Čojdžavyn. Mongolsko-český a česko-mongolský kapesní slovník. Praha, 1987. Lubsangdorji, Jugderiin, Vacek, Jaroslav a Štěbeták, Zdeněk, ed. olloquial Mongolian: an introductory intensive course. Praha, 2004. ISBN 80-7254-607-4.

Požadavky

Zápočet je udělován za docházku, aktivní účast v hodině, 2 až 3-stránkovou esej a splnění zápočtového testu.

Garant

Mgr. Bc. Jarmila Fiurášková

Vyučující

Mgr. Bc. Jarmila Fiurášková