Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identita v kulturní sféře Číny (ASH / MZX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / MZX - Identita v kulturní sféře Číny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Národní identita1. Teorie identit - základní přehled; výklad základních pojmů a přístupůi. etnická identitaii. národ a nacionalizmusiii. teorie sociálního konstruktivizmuiv. identita vs. aspirace2. Národ, národnost a etnicita v Číně, Tradiční pojetí: dyn. Qing3. Májové hnutí (literárně-kulturní) + Začátek nacionalizmu: KMT (národnostní, jazyková, kulturní politika)4. Mezi internacionalizmem a nacionalizmem (komunizmus)5. Po 1989: konstruování čínské identity přes mezinárodní vztahy a postavení ČínyKonstrukce identit6. Etnická identita v ČLR7. Etnická identita na Taiwanu8. Identita a politika: Kulturní politika KMT na Taiwanu vs. hnutí za Taiwanizaci (Bentu)9. Identita a politika: Taiwanská identita ve světle mezinárodních vztahů10. Konstrukce náboženských identit v Číně11. Zámořští ČíňanéTento předmět byl nově zaveden v rámci projektu Inovace oboru čínská filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci se zaměřením na uplatnění absolventů v praxi, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/15.0289. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Literatura

Moore, Markéta . Číňané v České republice, 1992-2002: Zrod a formování symbolické komunity. Praha, 2002. Gladney, Dru C. Dislocating China. Muslims, Minorities, and Other Subaltern Subjects. Chicago, 2004. Mackerras, Colin. China s Ethnic Minorities and Globalization. London, 2003. Unger, Johnatan, ed. Chinese Nationalism. 1996. Yao Xinzhong. Chinese Religion: A Contextual Approach. London, 2010. Gladney, Dru C. Muslim Chinese. Ethnic Nationalism in the People s Republic. Cambridge, 1996. Duara, Prasenjit. The Global and Regional in China s Nation-Formation. New York, 2009.

Garant

Mgr. Ondřej Kučera

Vyučující

Bc. Martin Lavička, M.A.