Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konfucianismus dnes (ASH / RJD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / RJD - Konfucianismus dnes, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(0) Úvodní informační hodina - organizace kurzu, základní informace k tématu(1) Co je konfucianismus? Přednáška - rozdílné přístupy a problémy spojené s touto otázkou(2) Dějiny konfucianismu - přednáška(3) Základní pojmy - přednáška(4) Konfucianismus v akademickém a populárně-mediálním diskurzu I(5) Konfucianismus v akademickém a populárně-mediálním diskurzu II(6) Konfucianismus v akademickém a populárně-mediálním diskurzu III(7) Konfucianismus mezi filozofií a náboženstvím I(8) Konfucianismus mezi filozofií a náboženstvím II(9) Konfucianismus mezi filozofií a náboženstvím III(10) Nový konfucianismus I(11) Nový konfucianismus II(12) Závěrečná diskuze

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je na základě četby textů různého charakteru a původu uchopit v co největší šíři fenomén konfucianismu v soudobé čínské společnosti. Kurz začne třemi přednáškami, jejichž cílem je vytvořit studentům potřebný historický a terminologický kontext pro diskuzi o konfucianismu dnes. Jádro kurzu bude tvořeno semináři, ve kterých budou na základě četby textů a přednesených referátů diskutovány různé aspekty problematiky konfucianismu v soudobé čínské společnosti.

Literatura

Bell, Daniel A. (ed.). Confucian Political Ethics. Princeton UP. ISBN 2007.Tu Wei-ming. Confucian Thought: Selfhood as Creative Transformation. Albany: SUNY Press, 1985. Bell, Daniel A. and Hahm Chaibong (eds.) . Confucianism for the Modern World. Cambridge UP, 2003. Cheng, Anne. Dějiny čínského myšlení. 1. vyd. Praha : DrahmaGaia, 2006. Tu Wei-ming. Humanity and Self-Cultivation: Essays in Confucian Thought. Boston: Cheng & Taji, 1999. Bell, Daniel A. China s New Confucianism: Politics and Everyday Life in a Changing Society. Princeton UP, 2008. Makeham, John. Lost Soul: "Confucianism" in Contemporary Chinese Academic Discourse. Harvard University Asia Center, 2008. Jensen, Lionel M. Manufacturing Confucianism. Chinese Traditions and Universal Civilization. Duke UP. ISBN 1997.Richey, Jeffrey L. (ed.). Teaching Confucianism . Oxford UP, 2008.

Požadavky

Hodnocení kurzu:- každý student během semestru zpracuje 2-3 referáty na zadané téma a přednese je na hodině- student se hodiny účastní aktivně, má načtené texty předepsané na každou hodinu- během semestru je povolena jedna absenceSplnění těchto tří podmínek znamená udělení atestace. Při nesplnění některé z těchto podmínek vyučující může povolit alternativní ukončení předmětu - zpracování seminární práce na zadané téma a dle zadaných parametrů. Materiály určené k práci na hodině i materiály k přípravě referátů budou studentům zprostředkovány elektronicky. Materiály jsou v češtině nebo angličtině, případně v čínštině (v závislosti na jazykové pokročilosti studentů zapsaných do kurzu).

Garant

Mgr. et Mgr. Dušan Vávra, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Dušan Vávra, Ph.D.