Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do čínských studií 2 (ASH / RM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / RM2 - Úvod do čínských studií 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Internet a jeho teoretická úskalí, hlavní portály týkající se čínských studií, zpracování a úskalí internetových informací2. Internetová praxe - vyhledávání informací3. Databáze na počítači4. Čínština na počítači, základy psaní5. Radikálový systém čínského písma a vyhledávání ve znakovém slovníku6. Česká standardní transkripce a její užití7. Anglická transkripce Wade-Giles a převod do transkripce pinyin

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je uvést studenty prvního studijního bloku do problematiky čínských studií ve dvou základních rovinách. První rovinou je technická problematika čínských studií (transkripční abecedy čínštiny, radikálový systém čínského znakového písma). Druhou rovinou je problematika práce s informačními zdroji, která má svá specifická úskalí dané typem čínského písma i malou dostupností pramenů.

Literatura

Norma ČSN ISO 690. Norma ČSN 01 6910. Úprava písemností zpracovaných textovými editory. Praha: Český normalizační institut, duben 2007. TŘÍSKOVÁ, Hana. Transkripce čínštiny: tabulky a návody. Praha: Česko-čínská společnost, 1999. Kdo byl kdo: Čeští a slovenští orientalisté, afrikanisté a iberoamerikanisté. Praha: Libri, 1999. Čmejrková, Světla, Daneš, František ? Světlá, Jindra. Jak napsat odborný text. Voznice, 1999. HAVLOVÁ, Radka. Kulturní pluralita současného světa. Praha: VŠE, 2000. KULDOVÁ, Olga. Normalizovaná úprava písemností. Praha: Fortuna, 1999. TŘÍSKOVÁ, Hana. Transkripce čínštiny: sborník statí. Praha: Česko-čínská společnost, 1999. VYMĚTAL, Jan a VÁCHOVÁ, Miriam. Úvod do studia odborné literatury. Praha: Orac, 2000.

Garant

doc. Jozsef Szakos, Dr.

Vyučující

Mgr. Ondřej KučeraMgr. Martina Rysová