Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie čínské literatury (ASH / WXT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / WXT - Úvod do teorie čínské literatury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Čínský realismus - historie a vývoj, čínská specifika, "socialistický realismus" a "socialistický romantismus"2. Kulturní revoluce a literární reakce na ni: samizdat za KR, hongweibing wenxue, shanghen wenxue, generace zhiqing; Xinchao wenxue: lit. počátku 80. let, reformní literatura atd.3. Příchod západního "modernismu", debata o modernismu, počátky Xungen wenxue4. "Hledání kořenů" a literatura 80. let5. Literární "avantgarda" 80. let6. Ženská literatura7. Liumang wenxue a počátky popularizace literatury8. Avantgarda - básnictví a divadlo, Gao Xingjian;9. Literatura po roce 1989 I. - změny po "liusi", nový historický román vs. "populární román"10. Literatura po roce 1989 II. - populární literatura - lit. krásných žen, literatura na internetu, bestsellery...

Získané způsobilosti

Cílem této přednášky, která je určena pro posluchače navazujícího magisterského dvouoborového studia čínské filologie, je představit studentům základní pojmy a termíny teorie literatury (čínské terminologie ve srovnání s českou), podat základy analýzy literárního díla a prakticky je aplikovat na jednotlivých žánrech. Rovněž seznamuje frekventanty kursu s jednotlivými literárními směry a proudy, které se v Číně objevily zejména po konci Kulturní revoluce. Jednotlivé přednášky se soustředí především na analýzu jednotlivých literárních stylů, narativních technik apod. Ty budou ilustrovány formou krátkých ukázek v originále. Při analýze textů bude aplikován teoretický rámec, ustavený v úvodní části kursu.

Literatura

Hong Zicheng. A History of Contemporary Chinese Literature. Peking, 2007. Ying Lihua. Historical Dictionary of Modern Chinese Literature. Lanham, 2010. Petrů, Eduard. Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubico, 2000. Wang, David. From May Fourth to June Fourth. New York, 1993. Hrabák, Josef. Poetika. Praha, 1977. ZEMAN, Milan. Průvodce po světové literární teorii. Praha: Panorama 1988. Wellek, René - Warrem, Austin. Teorie literatury. Olomouc, 1996. McDougall, Bonnie S., Kam Louie. The Literature of China in the Twentieth Century . London, 1997.

Požadavky

Studentům je pravidelně zadávána povinná četba související s právě probíraným tématem a krátké texty v čínštině k překladu a analýze. Zápočet je udělován za absolvování písemného testu ověřujícího znalost odborné terminologie v čínštině a za písemnou práci, jež ověří schopnost prakticky využít nabyté znalosti z oblasti literární teorie.

Garant

Mgr. Kamila Hladíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kamila Hladíková, Ph.D.