Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura Dálného východu 2 (ASH / XDV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / XDV2 - Kultura Dálného východu 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V ZS 2015 bude obsah kurzu zaměřen na dějiny čínského malířství.Kurz představí historii čínského malířství, bude se ale mluvit nejen o historickém vývoji, ale i filosofických, ekonomických a dalších kontextech.I. hodina, 2. 10. 2015: 1. Terminologie a východiska studia čínské malby a kaligrafie, malba nejstarších období do dynastie Chan; 2. Období rozdrobení (3.6. stol. n. l.), význam kaligrafie.II. hodina, 16. 10. 2015: 3. Dynastie Tchang, dva základní směry čínského malířství; 4. Pět dynastií a dynastie Severní Sung, krajinomalba.III. hodina, 30. 10. 2015: 5. Literátská kultura, počátky historiografie a teoretického uvažování o malířství; 6. Dynastie Jižní Sung a dynastie Jüan.IV. hodina, 13. 11. 2015: 7. Dynastie Ming; 8. Dynastie Čching, ortodoxní škola a individualisté.V. hodina, 27. 11. 2015: 9. Malba a kaligrafie konce císařství, tzv. Šanghajská škola; 10. Malba 20. století.VI. hodina, 11. 12. 2015: Zápočet a zkouška.==============================================================13) Orientalismus (DU)14) Kolonialismus do 19. století (OK)15) Modernizace začíná, Japonsko od Meiji do 1930 (DU)16) Polokolonie Čína od opiových válek do 1930 (OK)17) Britská Indočína (včetně Tibetu) + Francouzská Indočína do 2. světové války (OK)18) 2. světová válka na Dálném východě (OK)19) Rozpad koloniálního systému (OK)20) Nástup komunismu na Dálném východě (OK)21) Vietnamská válka a její sestup (OK)22) Poválečné Japonsko a asijští tygři (Taiwan) (OK)23) Demokratizace na Dálném východě (OK)24) Čína na prahu asijského milénia (OK)

Získané způsobilosti

Dvousemestrální kurz je zaměřen na uvedení studentů do kulturních aspektů oblasti Dálného východu s důrazem kladeným na historický vývoj oblasti a historické příčiny současné kulturní rozmanitosti a se zaměřením na stěžejní dálněvýchodní kulturní koncepty (ideografické písmo, buddhismus, taoismus, asijské hodnoty), na způsoby vnímání Dálného východu v Evropě (orientalismus, kolonialismus) a na druhé straně na recepci stěžejních konceptů euroamerické civilizace na Dálném východě (kolonialismus, kapitalismus, nacionalismus, demokracie, globalizace).

Literatura

PANIKKAR, K.M. Asia and Western Dominance. London, 1967. SHEN, Fuwei. Cultural Flow Between China and Outside World Throughout History. Trans. Wu Jingshu. Beijing: Foreign Languages Press, 1996. FAIRBANK, John K., REISCHAUER, Edwin O. a CRAIG, Albert M. East Asia the Modern Transformation. Boston: Houghton Mifflin Company; Tokyo: Charles E. Tuttle Company, 1965. Modern Asia Edition. SCHIAVONE, Giuseppe. ed. Western Europe and South-East Asia: Co-operation or Competition? London: Macmillan, 1989. SAID, Edward W. Orientalism. New York: Vintage Books, 2003.

Požadavky

Absolutorim písemného testu a ústní zkouška.

Garant

Mgr. Ondřej Kučera

Vyučující

Mgr. Bc. Jarmila FiuráškováMgr. Ondřej Kučera