Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladatelský seminář 2 (ASH / XFY2X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / XFY2X - Překladatelský seminář 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení je vedeno tak, že je hlavní důraz kladen na obsahově co nejpřesnější a současně stylisticky motivovaný překlad. Výběr textů pokrývá jak publicistiku, tak texty odborné (dějepisné, přírodovědné, ekonomické a lékařské). Protože čínština a čeština jsou jazyky typologicky velmi odlišné, jsou studenti vedeni k řešení problémů nejen ryze lexikálních, ale také problémů, vyplývajících přímo z animorfismu obou jazyků. U literárních textů jsou zdůrazňovány stylistické aspekty uměleckých textů, stejně tak i stylizační a stylistické rozdíly mezi různými čínskými autory. Studenti jsou současně vedeni k analytickému pohledu na text a k pokusům převádět jej i v rámci jeho stylistických specifik. U odborného překladu jsou zvláště akcentovány právní texty, které pro svou složitou strukturu představují v překlad do typologicky tak odlišného jazyka jako je čeština značný problém.

Získané způsobilosti

Kurz navazuje na zkušenosti, které studenti již získali vlastní četbou čínského textu nebo v jiných kurzech obdobného zaměření.

Literatura

Knittlová, Dagmar. Teorie překladu. Olomouc: UP, 1995. HRDLIČKA, Zdeněk ml. Tlumočníkem z japonštiny a z legrace. Levý, Jiří. Umění překladu. Praha, 1963.

Požadavky

Atestace je udělena na základě odevzdaných písemných překladů textu čteného na hodině a části povídky v moderní hovorové čínštině, kterou si frekventanti kursu sami vybírají z rozsáhlých knižních fondů KAS FF UP.Docházka je nutná.

Garant

doc. Jozsef Szakos, Dr.