Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatologie čínštiny 2 (ASH / XHZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / XHZ2 - Gramatologie čínštiny 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. čínské písmo: vývoj znaků po vnější stránce (vývoj grafiky od 16. st. př.n.l. do současnosti)2. čínské písmo: vznik a vývoj vnitřní struktury čínského písma (šest kategorií znaků)3. reforma čínského znakového písma4. úvod do techniky psaní znaků (grafické pole, typologie tahů, pořadí tahů, prvek)5. determinativy6. fonetika7. znaky a texty v rozsahu:LIU, Yuehua a Daozhong YAO. Integrated Chinese: [Zhong wen ting shuo du xie]. 3rd ed. Boston: Cheng, c2009-, v. . ISBN 978-088-7276-385. Lekce 9-20.Kučera, Ondřej a kol.: Učebnice čínských znaků. Olomouc: UP, 2005.

Získané způsobilosti

Cílem atestace je upevnit znalost grafické realizace čínských znaků tak, aby byli studenti schopni samostatné analýzy grafických jednotek čínského znakového písma: v prvních dvou semestrech je probráno 500 znakových jednotek s důrazem na aktivní schopnost jejich kombinace a čtení.

Literatura

KUČERA, Ondřej. Učebnice čínských znaků I. Olomouc: UP, 2005. LIU, Yuehua a Daozhong YAO. Integrated Chinese: [Zhong wen ting shuo du xie]. 3rd ed. Boston: Cheng, v. ., 2009. ISBN 978-088-7276-385.ŠVARNÝ, Oldřich. Hovorová čínština v příkladech 1-4. VOCHALA, Jaromír. Chinese Writing System, Minimal Graphic Units - Acta Universitatis Carolinae. Monographia LXX. ŠVARNÝ, Oldřich. "Neměnný svět znaků - Vývoj a možnosti znakového písma" In Kulturní tradice Dálného východu. Praha, 1980. KRUPA, Viktor a Jozef Genzor. Písma sveta. VOCHALA, Jaromír. Synchronní charakteristika čínského znakového písma. VOCHALA, Jaromír, Miroslav Novák a Vladimír Pucek. Úvod do čínského, japonského a korejského písma I - Vznik a vývoj. VOCHALA, Jaromír, Miroslav Novák a Vladimír Pucek. Úvod do čínského, japonského a korejského písma II - Praktický kurs. ŠVARNÝ, Oldřich. Úvod do hovorové čínštiny 1, 2. ŠVARNÝ, Oldřich a David Uher. Úvod do studia hovorové čínštiny.

Požadavky

Zápočet je udělován na základě písemného testu prověřujícím znalost probraného souboru znaků. Součástí kurzu je průběžné testování probraného učiva a samostatné zpracování znakových cvičení. Ústní zkouška na konci druhého semestru je zaměřena na schopnost práce s textem.

Garant

Mgr. Ondřej Kučera

Vyučující

Mgr. Ondřej KučeraMgr. Kateřina SzokalováMgr. Michaela Zahradníková