Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatologie čínštiny 3 (ASH / XHZ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / XHZ3 - Gramatologie čínštiny 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. stupeň1. čínské písmo: vývoj znaků po vnější stránce (vývoj grafiky od 16. st. př.n.l. do současnosti)2. čínské písmo: vznik a vývoj vnitřní struktury čínského písma (šest kategorií znaků)3. reforma čínského znakového písma4. úvod do techniky psaní znaků (grafické pole, typologie tahů, pořadí tahů, prvek)5. determinativy6. fonetikaII. stupeň1. psaný jazyk shumianyu a hovorový jazyk kouyu2. lexikální rozbor vět s důrazem na kombinatorické schopnosti morfémů3. analýza stavby krátkých textů4. porozumění a překlad textů ve znacích

Získané způsobilosti

Cílem atestace je upevnit znalost čínských znaků tak, aby byli studenti schopni samostatné práce s textem ve znacích. Důraz je kladen na aktivní schopnost čtení, porozumění krátkým textům, rozšíření slovní zásoby a porovnání lexikálních i gramatických prostředků typických pro hovorový a psaný jazyk.

Literatura

ŠVARNÝ, Oldřich. Hovorová čínština v příkladech 1-4. VOCHALA, Jaromír, Miroslav Novák a Vladimír Pucek. Úvod do čínského, japonského a korejského písma I - Vznik a vývoj. VOCHALA, Jaromír, Miroslav Novák a Vladimír Pucek. Úvod do čínského, japonského a korejského písma II - Praktický kurs. ŠVARNÝ, Oldřich. Úvod do hovorové čínštiny 1, 2. ŠVARNÝ, Oldřich a David Uher. Úvod do studia hovorové čínštiny. VOCHALA, Jaromír. Chinese Writing System, Minimal Graphic Units - Acta Universitatis Carolinae. Monographia LXX. ŠVARNÝ, Oldřich. "Neměnný svět znaků - Vývoj a možnosti znakového písma" In Kulturní tradice Dálného východu. Praha, 1980. KRUPA, Viktor a Jozef Genzor. Písma sveta. VOCHALA, Jaromír. Synchronní charakteristika čínského znakového písma.

Požadavky

Zápočet je udělován na základě písemného testu prověřujícím znalost probraného souboru znaků. Součástí kurzu je průběžné testování probraného učiva a samostatné zpracování znakových cvičení. Ústní zkouška je z četby a internpretace textu ve znacích.

Garant

Mgr. David Uher, PhD.

Vyučující

Mgr. Ondřej KučeraMgr. Ondřej KučeraMgr. David Uher, PhD.Mgr. Michaela Zahradníková