Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prosodie 1 (ASH / XPČ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / XPČ1 - Prosodie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní tohoto cvičení je praktický výklad a následný praktický nácvik základních prosodických jevů moderní hovorové čínštiny, především pak spojování slabik a binárů do vyšších rytmických celků: taktů (segmentů) a promluvových úseků (kól); nižší jednotky, tj. slabiky a bináry, byly podrobně pojednány v kurzu Fonetika čínštiny v prvním ročníku studia (viz). Nemenší pozornost je následně věnována teoretickému výkladu přízvuku, vyjadřování prominence slabik, kontrastního zdůraznění, větné intonaci a praktickému nácviku těchto jevů, to vše v návaznosti na výklad gramatiky moderní hovorové čínštiny tak, jak byl realizován v kursu Gramatiky. Osnovou kursu je text "Gramatika hovorové čínštiny v příkladech 1" od YD1 - YD100 (YD, tzn. yindai, tedy zvukový pás, záznam). Celý jeho materiál je přepsán prozodickou transkripcí a současně i čínskými znaky. Je také doplněn rozsáhlým výkladovým materiálem, slovníčkem a naprosto nepostradatelnou CD nahrávkou. Zápočet bude probíhat ústní formou, kdy student prokáže jak teoretické, tak i praktické dovednosti získané v průběhu semestru.

Získané způsobilosti

Náplní tohoto cvičení je praktický výklad a následný praktický nácvik základních prosodických jevů moderní hovorové čínštiny, především pak spojování slabik a binárů do vyšších rytmických celků: taktů (segmentů) a promluvových úseků (kól); nižší jednotky, tj. slabiky a bináry, byly podrobně pojednány v kurzu Fonetika čínštiny v prvním ročníku studia (viz).

Literatura

ŠVARNÝ, Oldřich. Hovorová čínština v příkladech 1-4. ŠVARNÝ, Oldřich a David Uher. Úvod do studia hovorové čínštiny. ŠVARNÝ, Oldřich. : "Pekinese tones - proposal of a new approach" In Acta Universitatis Carolinae, Philologica 1, Phonetica Pragensia. ŠVARNÝ, Oldřich. : "The functioning other prosodic features in Chinese (Pekinese)" In ArOr 59. ŠVARNÝ, Oldřich, B. Krones a R. Hanson. "Prosodic features and their functioning in modern Chinese" In Papers of the CIC Far Eastern Language Institute. ŠVARNÝ, Oldřich a Tchang Jün-ling Rusková. "Prosodic features in Chinese (Pekinese): prosodic transcription and statistical tables" In ArOr 59. ŠVARNÝ, Oldřich. Prosodické vlastnosti slabiky v čínštině a jejich modifikace v řeči souvislé. ŠVARNÝ, Oldřich. "Rhythmical features of spoken Chinese: quantitative and grammatical analysis methodology" In Rocznik Orientalistyczny 47. ŠVARNÝ, Oldřich. "Variability of tone prominence in Chinese (Pekinese)" In L. Hřebíček (ed.): Asian and African languages in social context. ŠVARNÝ, Oldřich. Učební slovník jazyka čínského 1-4. ŠVARNÝ, Oldřich. Úvod do hovorové čínštiny 1, 2.

Požadavky

. Zápočet bude probíhat ústní formou, kdy student prokáže jak teoretické, tak i praktické dovednosti získané v průběhu semestru.

Garant

Mgr. David Uher, PhD.

Vyučující

Mgr. David Uher, PhD.