Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prosodie 2 (ASH / XPČ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / XPČ2 - Prosodie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení Prosodie 2 přímo navazuje na Prosodii 1. Osnovou kursu je nadále text "Gramatika hovorové čínštiny v příkladech 1", v tomto semestru od YD101 - YD259. Studenti si v tomto kurzu dále prohlubují své praktické i teoretické znalosti získané při předchozím studiu, tj. spojování slabik a binárů do vyšších rytmických celků: taktů (segmentů) a promluvových úseků (kól). Ještě větší pozornost je věnována teoretickému výkladu přízvuku, vyjadřování prominence slabik, kontrastního zdůraznění, větné intonaci a praktickému nácviku těchto jevů. V průběhu kurzu je navíc kladen velký důraz na propojení prosodie a gramatiky, resp. přímá závislost prosodických jevů na syntaktických vztazích ve větě. Zápočet bude probíhat ústní formou, kdy student prokáže jak teoretické, tak i praktické dovednosti získané v průběhu semestru.

Získané způsobilosti

Cvičení Prosodie 2 přímo navazuje na Prosodii 1. Osnovou kursu je nadále text "Gramatika hovorové čínštiny v příkladech 1", v tomto semestru od YD101 - YD259. Studenti si v tomto kurzu dále prohlubují své praktické i teoretické znalosti získané při předchozím studiu, tj. spojování slabik a binárů do vyšších rytmických celků: taktů (segmentů) a promluvových úseků (kól). Ještě větší pozornost je věnována teoretickému výkladu přízvuku, vyjadřování prominence slabik, kontrastního zdůraznění, větné intonaci a praktickému nácviku těchto jevů.

Literatura

ŠVARNÝ, Oldřich. Hovorová čínština v příkladech 1-4. ŠVARNÝ, Oldřich. Učební slovník jazyka čínského 1-4. ŠVARNÝ, Oldřich a David Uher. Úvod do studia hovorové čínštiny. ŠVARNÝ, Oldřich. : "Pekinese tones - proposal of a new approach" In Acta Universitatis Carolinae, Philologica 1, Phonetica Pragensia. ŠVARNÝ, Oldřich. : "The functioning other prosodic features in Chinese (Pekinese)" In ArOr 59. ŠVARNÝ, Oldřich, B. Krones a R. Hanson. "Prosodic features and their functioning in modern Chinese" In Papers of the CIC Far Eastern Language Institute. ŠVARNÝ, Oldřich a Tchang Jün-ling Rusková. "Prosodic features in Chinese (Pekinese): prosodic transcription and statistical tables" In ArOr 59. ŠVARNÝ, Oldřich. Prosodické vlastnosti slabiky v čínštině a jejich modifikace v řeči souvislé. ŠVARNÝ, Oldřich. "Rhythmical features of spoken Chinese: quantitative and grammatical analysis methodology" In Rocznik Orientalistyczny 47. ŠVARNÝ, Oldřich. Úvod do hovorové čínštiny 1, 2. ŠVARNÝ, Oldřich. "Variability of tone prominence in Chinese (Pekinese)" In L. Hřebíček (ed.): Asian and African languages in social context.

Požadavky

Zápočet bude probíhat ústní formou, kdy student prokáže jak teoretické, tak i praktické dovednosti získané v průběhu semestru.

Garant

Mgr. David Uher, PhD.

Vyučující

Mgr. David Uher, PhD.