Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní čínská literatura (ASH / XWX3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / XWX3 - Moderní čínská literatura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní přednáška: základní koncepce dějin čínské literatury; literatura ve wenyanu a literatura v baihua; čínský román2. Přípravné období: politický a společensko-kritický román pozdního císařství; úvod k Hnutí za novou literaturu a "literární revoluci": požadavky na reformu jazyka, přehodnocení hierarchie žánrů atd., Liang Qichao, Chen Duxiu, Hu Shi; lit. společnosti a časopisy3. Májové hnutí a počátky moderní literatury; Lu Xun4. Autoři Májového hnutí a jejich dílo I. (Mao Dun, Lao She, Ding Ling,...)5. Autoři Májového hnutí a jejich dílo II. (Yu Dafu, Ba Jin, Guo Moruo, Shen Congwen)6. Literatura pro masy, komunistická literatura a čínský socialistický realismus, Mao Zedongovy "Hovory o lit. a umění v Yan´anu"; hnutí a kampaně 40., 50. a 60. let7. Literatura po kulturní revoluci: xin shiqi wenxue, Literatura ran, generace zhiqing, "nový realismus" - reformní literatura, počátky modernismu8. Xungen wenxue: "hledání kořenů",teoretický úvod, předchůdci; autoři a dílo (A Cheng, Han Shaogong, Shi Tiesheng, Zheng Wanlong, Li Rui, Wang Anyi...)9. Xianfeng wenxue - "avantgardní literatura" a významní autoři 80. let (Mo Yan, Jia Pingwa, Su Tong, Yu Hua, Can Xue...)10. Nová poezie (skupina kolem časopisu Jintian a "Pekingské jaro", Bei Dao; menglongshi) a nové drama, Gao Xingjian11. Literatura po roce 1989: "nový historický román" (Zhang Chengzhi, Han Shaogong, Alai atd.) versus populární literatura (Yu Hua, Yan Lianke, Jiang Rong, "krásné ženy")Tento předmět byl inovován v rámci projektu Inovace oboru čínská filologie na Univerzitě Palackého v Olomouci se zaměřením na uplatnění absolventů v praxi, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/15.0289. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Získané způsobilosti

Cílem této přednášky, která je určena pro posluchače bakalářského studia čínské filologie, je představit studentům dějiny moderní čínské literatury od pozdního císařství do současnosti.

Literatura

Hong Zicheng. A History of Contemporary Chinese Literature. Peking, 2007. Ying Lihua. Historical Dictionary of Modern Chinese Literature. Lanham, 2010. Wang, David. Chinese Literature in the Second Half of a Modern Century: A Critical Survey. Bloomingtong, 2000. Goldman, Merle. Modern Chinese Literature in the May Fourth Era. Cambridge, 1977. Černá, Zlata a kol. Setkání a proměny. Praha, 1976. Průšek, Jaroslav. The Lyrical and the Epic: Studies in Modern Chinese Literature. Bloomingtong, 1980.

Požadavky

Studentům je pravidelně zadávána povinná četba k tématům jednotlivých přednášek. Zápočet je udělován za absolutorium dvou písemných testů ověřujících znalost probrané odborné terminologie, názvů a jmen v čínských znacích. Zkouška ověřuje ústní formou zvládnutí tématu.

Garant

Mgr. Kamila Hladíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kamila Hladíková, Ph.D.