Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie čínské literatury (ASH / XWXT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / XWXT - Úvod do teorie čínské literatury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. estetické osvojení světa v literatuře, estetická interpretace literatury; literární život; historické změny literární komunikace; téma literárního díla; obsah a forma2. funkce literatury; jazyk; syžet, fabule, kompozice; vypravěč3. znaky a třídění literární slovesnosti; literární druhy a žánry; lyrika; epika; drama; poezie vs. próza; folklorní slovesnost4. kompozice; téma a motiv; příběh a vyprávění; postava; prostor5. básnický obraz, metafora; obrazné konstrukce; versologie6. periodizace dějin čínské literatury; konfuciánská kanonická literatura (Kniha proměn, Kniha dokumentů, a rituální texty včetně jejich komentářů) a filozofická díla "sta škol" (Hovory, Mencius, Sün-c'; Chan Fej-c'; Mocius; Kniha o Tau a Ctnosti, Mistr Čuang)7. historická próza (Letopisy, Komentář pana Cuo; Zápisky historika, dynastické historie; S'-ma Kuang8. literátská esej (Chan Jü, Liou Cung-jüan, Ou-jang Siou, tři Su, Wang An-š' aj.)9. počátky poezie: Kniha písní, Písně ze Čchu; chanská poezie (chanská fu a jüe-fu); rozvoj básnictví (Tchao Jüan-ming)10. počátky čínského divadla za dynastie Jüan11. vývoj povídky; předchůdci čínského moderního románu (Příběhy Tří říší, Půvabné ženy, Putování na západ, Příběhy od jezerního břehu, Sen v Červeném domě)12. literární teorie a kritika: Liou Sie Duch básnictví řezaný do draků

Získané způsobilosti

Cílem této přednášky, která je určena pro posluchače navazujícího magisterského dvouoborového studia čínské filologie, je představit studentům základní pojmy a termíny teorie literatury (čínské terminologie ve srovnání s českou), podat základy analýzy literárního díla a prakticky je aplikovat na jednotlivých žánrech. Rovněž seznamuje frekventanty kursu s periodizací vývoje čínské literatury od nejstarších literárních památek do začátku 20. století, tj. do vzniku moderní literatury. Charakterizuje jednotlivá období, literární směry, proudy a žánry a podává výklad o tvůrčích osobnostech čínské literatury. Přitom neustále odkazuje na teoretický rámec, ustavený v první části kursu.

Literatura

HRDLIČKOVÁ, Věnceslava. Dějiny čínské literatury. Praha: SPN 1980. OLIVOVÁ, Lucie (ed.):. Klenoty čínské literatury. Praha: Portál 2006. PRŮŠEK, Jaroslav. Slovník spisovatelů Asie a Afriky. Praha: Odeon 1967. NIENHAUSER, William H., Jr. The Indiana Companion to Traditional Chinese Literature. Taibei: Nantian Shuju Youxian Gongsi 1989. Petrů, Eduard. Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubico, 2000. SŁUPSKI, Zbigniew a Olga Lomová. Úvod do dějin čínského písemnictví a krásné literatury I. Praha: Karolinum 2006. LIU, Xie. básnictví řezaný do draků. Praha: Brody 2000. Hrabák, Josef. Poetika. Praha, 1977. ZEMAN, Milan. Průvodce po světové literární teorii. Praha: Panorama 1988. Wellek, René - Warrem, Austin. Teorie literatury. Olomouc, 1996.

Požadavky

Studentům je pravidelně zadávána povinná četba související s právě probíraným tématem a každému z frekventantů kursu je navíc na začátku semestru přidělen referát ve vztahu k určitému období z dějin čínské literatury: život a dílo významného autora, hlavní rysy čínských filosofických proudů, jejich dopad na čínskou literární tvorbu apod. Zápočet ověřuje ústní formou zvládnutí tématu.

Garant

Mgr. Kamila Hladíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kamila Hladíková, Ph.D.