Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatika čínštiny 2 (ASH / YF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / YF2 - Gramatika čínštiny 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postpoziční slovesa obecně; lokativní předmět; postpoziční sloveso zai.2. Větný člen komplement - jeho funkce a pozice v čínské větě a možnosti jeho vyjádření při překladu do češtiny; rozdělení komplementu na jednotlivé druhy; směrové a výsledkové komplementy - tzv. modifikátory.3. Směrové modifikátory lai a qu; vložení předmětu mezi sloveso a modifikátor lai nebo qu; další jednoslabičné směrové modifikátory; dvojslabičné směrové modifikátory a vložení předmětu mezi jejich jednotlivé složky.4. Otázková slova ve funkci zdůrazňované všeobecnosti s příslovcem dou nebo ye.5. Vyjádření minulého času; vyjádření minulého času kontextem; slovesné přípony go a le; větná partikule le; záporky pro minulost.6. Anteponovaný větný člen; anteponovaný člen ve větách s modifikovaným slovesem; anteponovaný člen ve větách s nepřímým předmětem; pozice anteponovaného členu a podmětu.7. Výsledkové modifikátory; výsledkově modifikovaná slovesa; výsledkový modifikátor wan; modifikátor jian; vazba s prepozičním slovesem ba.8. Modální slovesa; potenciální tvar modifikovaných sloves.9. Nepřímý předmět; nepřímý předmět uvedený prepozičním či postpozičním slovesem gei; sloveso gei se dvěma předměty; trpný rod vyjádřený slovesem bei.10. Komplement stupně; "stupňování" adjektiv; komplement stupně bez d u adjektiv; příslovce hai a geng u adjektiv; příslovce zui; člen zřetelově vymezovací.11. Vyjádření budoucnosti; vyjádření budoucnosti bez formálních ukazatelů; formální ukazatele budoucnosti yao a hui; vyjádření rozkazu; větná partikule ba; záporky bie a buyao.12. Vyjádření "vedlejších vět" v čínštině.

Získané způsobilosti

Kurs přímo navazuje na cvičení Gramatika 1 a jeho obsahem je dokončení výkladu gramatiky současné hovorové čínštiny na základě exemplifikačního materiálu skript Hovorová čínština v příkladech.

Literatura

ŠVARNÝ, Oldřich. Hovorová čínština v příkladech 3. ŠVARNÝ, Oldřich a David Uher. Úvod do studia hovorové čínštiny.

Garant

Mgr. David Uher, PhD.

Vyučující

Mgr. Tereza SlaměníkováMgr. David Uher, PhD.Mgr. Tereza SlaměníkováMgr. David Uher, PhD.