Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy vietnamské kultury (ASH / YWH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / YWH - Základy vietnamské kultury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vietnamistika u nás a ve světě: historie oboru, publikace, překlady. Vietnamistika v kontextu dalších dálnovýchodních oborů.2. Stručné dějiny výzkumu vietnamštiny, její genealogická a typologická klasifikace. Úloha a význam čínštiny, formování a typy písma. Problematika a druhy transkripce. Práce se slovníky.3. Zeměpisný, administrativní, hospodářský a politický přehled VSR.4. Obyvatelstvo. Etnická mapa Vietnamu, Vietové a minoritní etnika5. Zahraniční vztahy VSR a vztahy České republiky a Vietnamu.6. Vietnamská komunita v ČR7. Osobní jména, oslovování, rodinné vazby, společnost.8. Duchovní život a náboženství.9. Umění a řemeslná výroba.10. Hočiminův kult11. Cestování a pobyt ve Vietnamu, zdravotní a bezpečnostní rizika12. Test, vietnamské jídlo - příprava

Získané způsobilosti

Kurz poskytne frekventantovi základní vhled do problematiky vietnamistiky jako vědního oboru a seznámí jej s nejdůležitějšími informacemi ve vztahu k vietnamské kultuře, společnosti, politické situaci a vietnamskému jazyku. Nedílnou součástí je pohled na vztah VSR a ČR (Československa) a také na vietnamskou komunitu, jež u nás žije.

Literatura

Jamieson, Neil L. Understanding Vietnam. University of California Press, 2005. ISBN 0-520-20157-4.

Požadavky

Zápočet je udělován za docházku, aktivní účast v hodině a splnění zápočtového testu.

Garant

Mgr. Bc. Jarmila Fiurášková

Vyučující

Mgr. Bc. Jarmila FiuráškováMgr. Ondřej Slówik