Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náboženská situace v současné Číně (ASH / ZJD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASH / ZJD - Náboženská situace v současné Číně, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina- seznámení s průběhem kurzu, jeho e-learningovou verzí, povinnostmi a hodnocením2. Tradice- model "náboženství" v číském prostředí, tradiční čínské náboženské koncepty, náboženství a čínský stát, historický vývoj čínského náboženství, ortodoxie-heterodoxie3. Modernita- západní myšlenkové vlivy v čínského prostředí, konstrukce termínu "náboženství", modifikace čínské náboženské politiky, vývoj čínského náboženství od příchodu Evropanů do r.1978, věda-náboženství-pověra4. Náboženská scéna a náboženská politika ČLR- situace po roce 1978, náboženská obnova v Číně, základní prvky současné čínské náboženské politiky, hlavní události a kontroverze5. Společný základ čínského náboženství- lidové náboženství, rodina a předkové, kalendářní svátky a festivaly, role státu, hledání harmonie6. Původní čínské náboženství a religiozita- současný stav čínského taoismu, feng shui, lokální kulty, tradiční medicína, "bojová" umění7. Konfucius v dnešní Číně- konfuciánská horečka, nový konfucianismus, státní ideologie, státní kult, patriotismus, "harmonická společnost"8. Buddhismus- organizace, praxe a vliv ve společnosti, poutnictví nebo turismus?, "buddhistická charita", tibetský buddhismus9. Islám- náboženství nebo etnická identita?, Huiové a Ujghurové, xingjiangský konflikt10. Ježíš v ČLR- katolictví a protestantismus, oficiální x ilegální církve, vliv zahraničních křesťanských komunit, akulturace křesťanství v Číně11. Když se řekne Falun gong- qigongová horečka, rok 1999 - zlom v náboženské politice ČLR, politika represe, náboženství a lidská práva12. Budoucnost náboženství v Číně- hlavní trendy, role zahraničních Číňanů, hledání kompromisů, náboženský konflikt

Získané způsobilosti

Jedním z klíčových témat bude i pochopení náboženské politiky dnešní čínské politické reprezentace, stejně jako příčin a souvislostí, z nichž tato politika vychází.

Literatura

Cheng, Anne. Dějiny čínského myšlení. 1. vyd. Praha : DrahmaGaia, 2006. Overmyer, Daniel L. Náboženství Číny: svět jako živý organismus. V českém jazyce vyd. 2. Praha : Prostor, 1999.

Požadavky

1. plnění pravidelných týdenních úkolů2. terénní výzkum/recenze odborné knihy

Garant

doc. Jozsef Szakos, Dr.