Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná japonská společnost (ASJ / 1SJS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASJ / 1SJS - Současná japonská společnost, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Kořeny současné J společnosti z perspektivy antropologického a sociologického zkoumání2. Hlavní koncepty a modely fungování japonské společnosti, kulturní hodnoty3. Historický vývoj a změny podoby japonské rodiny4. Problematika školství a současné nejmladší generace5. Postavení ženy v japonské společnosti6. Systém zaměstnávání, kariérního růstu, fungování pracovních vztahů ? tradiční model7. Socioekonomická diferenciace v japonské společnosti, nové jevy v systému zaměstnávání8. Problematika stárnoucí společnosti9. Národnostní menšiny a jejich integrace do japonské společnosti10. Víra a náboženství v současném Japonsku, novodobé sekty11. Masová kultura, globalizace, životní postoje12. Kriminalita mladých Japonců13. Japonci žijící v ČR

Získané způsobilosti

Studenti se seznámili se základními charakteristikami a strukturou moderní japonské společnosti, často diskutovanými fenomény a sociologickými jevy, s japonskou mentalitou a kulturními stereotypy.

Literatura

-. elektronická čítanka textů. Sugimoto, Yoshio. An Introduction to Japanese Society. Cambridge, 2007. WHITE, M. I. - BARNET, S. Comparing Cultures: Readings on Contemporary Japan for American Writers. Boston: Bedford Books of St. Martin s Press, 1995. YAMAZAKI, M.:. Individualism and the Japanese. Tokyo: Japan Echo 2000. SUGIYAMA LEBRA, T. Japanese Patterns of Behavior. Honolulu: University of Hawaii Press, 1976. BENEDICT, R.:. The Chrysanthemum and the Sword. Tokyo: Tuttle 1946. OCHIAI, E.:. The Japanese Family System in Transition: A Sociological Analysis of Family Change in Postwar Japan. Tokyo: LTCB International Library Foundation 1996. Reischauer, Edwin O., Marius B. Jansen. The Japanese Today. Change and Continuity. London, 1994. HENDRY, J.:. Understanding Japanese Society. London: RoutledgeCurzon, 2003 (3rd edition).

Požadavky

domácí příprava (odb. text v AJ cca 100 s.), prezentace (seminární práce) na zadané téma, písemná zkouška (minimální úspěšnost: 70%)

Garant

Mgr. Ivona Barešová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivona Barešová, Ph.D.Mgr. Barbora Korčáková