Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia japonštiny (ASJ / 1USJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASJ / 1USJ - Úvod do studia japonštiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny lingvistiky. Funkce jazyka. Jazykový vývoj. Klasifikace jazyků. Typologie japonštiny.2. Co to je věda? Kultura vědecké práce a formální náležitosti vědeckého textu 1. část.3. Mluvená a psaná podoba jazyka. Vývoj písma. Japonské písmo. Historický vývoj japonštiny.4. Formální náležitosti vědeckého textu 2. část. Odborné zdroje, prameny, elektronické zdroje a práce s nimi.5. Fonetika. Fonologie. Japonský fonologický systém. Gramatika.6. Specifika práce s japonskými zdroji. Česká transkripce japonštiny. Skloňování japonských výrazů a jmen.7. Morfologie. Slovní druhy v japonštině. Syntax. Japonská syntax.8. Praktická výuka používání japonských znakových slovníků 1. část.9. Lexikologie. Lexikografie. Slovotvorba. Sémantika. Slovní zásoba v japonštině.10. Praktická výuka používání japonských znakových slovníků 2. část.11. Rétorika. Etymologie. Dialektologie. Japonské dialekty.12. Systém zdvořilosti v japonštině. Jazykové styly japonštiny. Moderní pomezní disciplíny lingvistiky.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto kurzu získají studenti úvodní obecný přehled v oblasti jazykovědy a stručný úvod do japonské jazykovědy.

Literatura

Kraemerová, A. Úvod do japanologie. Olomouc, 2000. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubiko, 1998. Čermák, F. Jazyk a jazykověda. Praha: Univerzita Karlova, 2004. de Saussure, F. Kurs obecné lingvistiky. Praha: Academie, 1996. Erhart, A. Základy jazykovědy. Praha: SPN, 1990.

Požadavky

domácí příprava (odb. text cca 300 s.), prezentace na zadané téma, písemná zkouška (min. úspěšnost 70%)

Garant

prof. Dr. Zdeňka Švarcová

Vyučující

Mgr. Ivona Barešová, Ph.D.Mgr. Barbora Korčáková