Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etiketa komunikace s Japonci (ASJ / EK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASJ / EK - Etiketa komunikace s Japonci, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematikyKultura a komunikace - klíčové kulturní hodnoty a stereotypy. Společenské vztahy a komunikace. Tradiční genderové role a jejich odraz v komunikaci. Etnocentrismus, stereotypy a interference vlastních kulturních hodnot jakožto zdroj nedorozumění.2. Verbální a neverbální komunikace. Zdvořilost jakožto důležitý prostředek verbální a neverbální komunikace.3. Neverbální komunikace ITicho jako komunikační prostředek. Váhání a pauzy. Oční kontakt. Osobní prostor ? vzdálenost.4. Neverbální komunikace IIGesta, mimika. Vyjadřování emocí. Úloha a význam smíchu v konverzaci.5. Verbální komunikaceNepřímost a vágnost. Išin denšin (komunikace prostřednictvím nevyřčených implikací). Aizuči (verbální a neverbální přitakávání) jakožto prostředek plynulé a bezkonfliktní konverzace. Relativita pravdy.6. Zdvořilostní strategie a komunikační zásady vybraných řečových aktůJaponské ?NE?. Omluva a poděkování (Proč se Japonci pořád omlouvají). Komplimenty7. Humor a vtip v konverzaci ? kulturní odlišnosti.8. Vybrané komunikační situaceSeznamování a představování (etiketa jmen, oslovování a titulování). Vizitky, jejich specifika, význam a používání. Dávání dárků.9. Komunikace a zvyky při stolování, témata zdvořilostní konverzace, témata, která jsou tabu.10. Telefonický styk a zásady jednání po telefonu.11. Etiketa písemného projevu ? soukromá korespondence.12. Etiketa písemného projevu ? úřední a firemní korespondence.13. Japonci a komunikace v angličtině. Etiketa tlumočení.

Získané způsobilosti

Studenti dokážou vysvětlit specifika komunikace s Japonci, správně interpretovat základní zdvořilostní strategie, verbální i neverbální projevy a popsat pravidla správného vystupování. V referátu prokážou schopnost analýzy vybraného jevu a jeho mezikulturní komparaci.

Literatura

De Mente, Boye Lafayette. (1993). Behind the Japanese Bow. Passport Books. Rýznar, L. Etika a etiketa. Kunovice : Evropský polytechnický institut, 2009. http://www.cyborlink.com/GULLOVÁ S. Mezinárodní obchodní a diplomatický protokol. Praha : Grada, 2011. UNCKLEOVÁ, J. Podnikatelská etiketa: udělejte dobrý dojem. Praha : NS Svoboda, 1997. SCHLEGEL, G, TODTMANN, C. Profesionální vystupování: suverénně v práci i v životě. Brno: Computer Press, 2006. Rýznar, L. Společenská diplomacie ve veřejné správě. Kunovice, 2006. ISBN 80-7314-095-0.

Požadavky

aktivní účast v hodině, domácí příprava (četba odb. textu cca 250s.), referát na zadané komparační téma

Garant

Mgr. Ivona Barešová, Ph.D.