Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní dějiny Japonska - seminář (ASJ / MDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASJ / MDS - Moderní dějiny Japonska - seminář, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozvoj japonského hospodářství na konci 19. století (suroviny, průmysl, zaibacu)2. Ekonomické důsledky konfliktů na přelomu 19. a 20. st. (rusko-japonská válka, čínsko-japonská válka, Korea, 1. světová válka)3. Japonské hospodářství ve 20. a 30. letech 20. století4. Ekonomická situace během 2. světové války - domácí hospodářství a zaibacu5. Ekonomická situace během 2. světové války - okupovaná území6. Poválečné reformy a rozvoj ekonomiky během okupace Japonska, keirecu7. Dekolonizace území okupovaných Japonskem, poválečné reparace8. Bouřlivý vývoj japonské ekonomiky v 50. - 70. letech9. Dopady ekonomického rozvoje na životní prostředí, ropné krize10. Bublinová ekonomika11. Japonské hospodářství v 90. letech 20. století12. Japonsko ve světové krizi na poč. 21. stoletíTento předmět byl nově zaveden v rámci projektu Japonskástudia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitua uplatnění absolventů v praxi, reg.č. CZ.1.07/2.2.00/28.0160. Tentoprojekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státnímrozpočtem České republiky.

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto kurzu studenti získají větší přehled moderních japonských dějin se zaměřením na hospodářský vývoj a dokážou analyzovat jednotlivá témata v historickém a mezinárodním kontextu.

Literatura

Cambridge history of Japan, Vol. 1-6. Cambridge, 1988. Reischauer, E.O.;Craig, A.M. Dějiny Japonska. Praha, 2000. Myers, R.; Peattie, M. Japanese Colonial Empire, 1895-1945. Princeton, 1984. Wood, Ch. The Bubble Economy: Japan s Extraordinary Speculative Boom of the 80s And the Dramatic Bust of the 90s. New York, 1992.

Požadavky

Referát přednesený v hodině, seminární práce.

Garant

Mgr. Sylva Martinásková, Ph.D.