Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do hospodářského zeměpisu Japonska (ASJ / UHZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASJ / UHZ - Úvod do hospodářského zeměpisu Japonska, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Území a přírodní podmínky; územní spory. Case study: Kurily2. Členění Japonska - oblasti, prefektury. Case study: Hokkaido3. Obyvatelstvo, menšiny, náboženství. Case study: Burakumin4. Zemědělství, průmysl. Case study: Self-sufficiency rate5. Doprava, komunikace, energetika. Case study: Narita6. Ekonomický rozvoj před 2. SV. Case study: Zaibatsu7. Ekonomický rozvoj po 2. SV. Case study: Vysoký ekonomický růst8. Zahraniční politické a ekonomické vztahy (včetně s ČR). Case study: ODA9. Politické strany a instituce, současná situace. Case study: Císař10. Životní prostředí. Case study: Japonsko a Kjótský protokol11: Národní parky v Japonsku, památky UNESCO. Case study: NikkóTento předmět byl inovován v rámci projektu Japonskástudia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitua uplatnění absolventů v praxi, reg.č. CZ.1.07/2.2.00/28.0160. Tentoprojekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státnímrozpočtem České republiky.

Získané způsobilosti

Student získal znalosti z oblasti japonské geografie, reálií, dějin a vývoje ekonomiky. Získal představu o moderní japonské společnosti, orientuje se v hlavních japonských institucích i aktuální politické situaci.

Literatura

Flanderka, P.; Kopečná, R.; Kraemerová, A. Japonsko. Průvodce po zahraničí. Praha, 1998. Collcutt, M.; Jansen, M.; Kumakura, I. Svět Japonska. Praha, 1997. Japan. Profile of a Nation. Tokyo, 1995. Nihon tokei nenkan (Japonská statistická ročenka). Tokyo. The Japan Institute of International Affairs. White Papers on Japan (Ročenka). Tokyo.

Požadavky

Zápočet (referát), test z geografické orientace a z témat dle struktury předmětu.

Garant

Mgr. Sylva Martinásková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Sylva Martinásková, Ph.D.Mgr. Martin Šturdík, M.A.