Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektura evropského baroka 2 (DVU / A12D2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / A12D2 - Architektura evropského baroka 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška se soustřeďuje na rozvoj tzv. radikálního baroka ve střední Evropě a v českých zemích. Podává přehled o tvorbě J. L. Hildebrandta ve Vídni, rodiny Dientzenhoferů a B. Neumanna v Bavorsku a ve Francích, nejvíce se zaměřuje na dílo Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhofera v Čechách, J. B. Santiniho v Čechách a na Moravě a F. A. Grimma jako představitele barokního klasicismu na Moravě.

Získané způsobilosti

Základní orientace v italské a středoevropské barokní architektuře.

Literatura

Franz, H. G. Bauten und Baumeister der Barockzeit in Böhmen. Dresden 1962. Dvorský, J. (ed.). Dějiny českého výtvarného umění II/1. Praha 1989. Vlnas, V. (ed.). Sláva barokní Čechie. Stati o umění, kultuře a společnosti 17. a 18. století. Praha: Paseka, 2001. Kroupa, J. (ed.). V zrcadle stínů. Morava v době baroka. Rennes 2002. Lorenz, H. (ed.). Barock. 1999. Švácha, R. Hlava pátá [architektura baroka], 1620-1780, in: Kratochvíl, P. (ed.), Velké dějiny zemí Koruny české: Architektura, 2009, s. 389-521. .

Požadavky

Základní znalosti o dějinách barokní architektury stanovené strukturami předmětů Architektura baroka 1 a 2, schopnost plynulého výkladu o nich.

Garant

prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc.