Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie malířství (DVU / AD11U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / AD11U - Úvod do teorie malířství, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Linie a kresba ve struktuře malířského díla2. Lineární konstrukce prostoru v obraze3. Barva, barevná škála a vztahy mezi barvami4. Barevné kontrasty: typologie a historické příklady5. Barevná konstrukce prostoru v obraze6. Kompozice malířského díla: barevné, světelné a lineární kompoziční prvky7. Kompozice malířského díla: historické příklady frekventovaných typů kompozic8. Malířský rukopis9. Základní materiálová struktura obrazu v dějinách malířství10.Vnímání obrazu

Získané způsobilosti

Přehled o základních pojmech teorie tvorby a vnímání malířského díla od antiky do 20. století a o principech lineární, barevné, kompoziční, prostorové, znakové a materiálové výstavby obrazu.

Literatura

Kadeřávek, F. Geometrie a umění v dobách minulých. Praha 1935. Volavka, V. Malba a malířský rukopis. Úvod do studia malířského rukopisu. Praha 1939. Petr, F. Malířské techniky. Fresko, sgrafito, malba klihová, kaseinová, temperová, nátěry zdí, polychromie, zlacení, stucco lustro a imitace mramorů. Praha 1926. Teissig, K. Technika kresby. Praha 1986. Hégr, M. Technika malířského umění. Praha 1941. Slánský, B. Technika v malířské tvorbě. Praha 1976. Hégr, M. Výstavba obrazu z výtvarného hlediska. Praha 1944.

Požadavky

Zápočet: Úspěšné vykonání písemného testu z přednesené a prostudované látky včetně analýzy promítaných příkladů. Zkouška: Ústní podání znalosti přednesené problematiky. Ústní analytický rozbor promítaných příkladů z dějin malířství od antiky po 20. století.

Garant

PhDr. Jana Zapletalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Zapletalová, Ph.D.