Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektura 20. století 2 (DVU / ADSV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / ADSV2 - Architektura 20. století 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška se soustřeďuje na vývoj světové architektury po druhé světové válce po dnešek. Klade při tom důraz na teoretické myšlení a na typy teoretických argumentů, jaké jsou charakteristické pro hlavní vývojové linie architektury v tomto údobí. Nezaměřuje se však příliš na jednotlivé směry a styly, nýbrž spíše na osobní přínos velkých tvůrčích osobností. V cyklu, který má rozsah několika semestrů, se tak objevuje Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe, Louis Kahn, Luís Barragán, Robert Venturi, Aldo Rossi, Peter Eisenman, Steven Holl, Rem Koolhaas a Jacques Herzog-Pierre de Meuron.

Získané způsobilosti

Základní orientace ve světové a domácí architektuře 20. století.

Literatura

Steele, J. Architecture Today. London 1997. Tichá, J. (ed.). Architektura na prahu informačního věku. Praha 2001. Frampton, K. Moderní architektura. Kritické dějiny. Praha 2004. Regionalismus a internacionalismus v současné architektuře. Praha 1999. Venturi, R. Složitost a protiklad v architektuře. Praha 2004. Banham, R. The New Brutalism. London 1966. von Moos, S. Le Corbusier: Elements of a Synthesis. 1982. Haas, F. Architektura 20. století. 1983. Davies, C. High Tech Architecture. 1988. Neumeyer, F. Mies van der Rohe: Das Kunstlose Wort. 1981. Jencks, Ch. Modern Movements in Architecture. 1973. Frampton, K. Moderní architektura: kritické dějiny. 2006.

Požadavky

Překlad cizojazyčného textu významného historika nebo teoretika architektury 20. století, komentář k překladu, rozprava o překladu a komentáři s učitelem.

Garant

prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc.