Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie v památkové praxi (DVU / APPBL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / APPBL - Archeologie v památkové praxi, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ochrana kulturních památek se zvláštním zřetelem k památkám archeologickým - stávající legislativa2. Praktické poznatky a zkušenosti k ochraně archeologických památek v olomouckém regionu3. Středověké město a možnosti jeho poznání archeologickými metodami (zástavba, veřejná prostranství, infrastruktura)4. Půdorys středověkého města jako historický pramen5. Počátky měst a základní principy vývoje a utváření městského urbanismu, problematika lokace a vyměření městského půdorysu6. Středověký dům a archeologie7. Sepulchrální památky a principy jejich ochrany8. Stavebně - historické průzkumy památek a možnosti využití archeologických metod9. Stratigrafické metody v archeologické praxi10. Základy laboratorního ošetření a konzervace archeologických památek

Získané způsobilosti

Základní orientace v tématu.

Literatura

Bakoš, J. Intelektuál & pamiatka. Bratislava 2004. Richter, V. O pojem baroka v architektuře. Olomouc 1944. Togner, M. (ed.). Václav Richter 1900-1970. Sborník příspěvků. Olomouc 2001. Richter, V. Vyšetření. Jak vznikala některá moravská města. In: Brno v minulosti a dnes IX, Brno 1970, s.137 - 149. Zákon č. 20/1987 Sb.

Požadavky

Účast na seminářích.

Garant

PhDr. Josef Bláha

Vyučující

PhDr. Josef Bláha