Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arabské umění v Evropě (DVU / ARUST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / ARUST - Arabské umění v Evropě, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Arabové, korán a expanze do Evropy2. Arabský přenos antické filosofie a vědy3. Muslimové ve Španělsku - 711-14924. Umajovské umění na Iberském poloostrově5. Mozarabské umění6. Taifské umění - Almohadé a Almoravidé7. Nasrovci8. Mudéjarové a moriskové; mudéjarská architektura ve Španělsku.9. Arabské vlivy ve Španělsku a v Americe během renesance a baroka.10.Arabové v Portugalsku (8.-13. stol.)11.Židé a arabské umění12.Arabové v Itálii (Sicílie)13.Romantikové a Arabové; orientalismus v 19. století. Synagogy.14.Arabské užité umění a jeho vliv v Evropě

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá znalosti základních pojmů a historických znalostí o pronikání muslimských vlivů do evropského umění, zejména středomořské oblasti, ale i (v historizující podobě) do Čech.

Literatura

Brett, M. Islam na Západe. Bratislava Tatran 1989. Štěpánek, P. Španělské umění od Altamiry po Picassa, Olomouc 1998 (event. další vydání, příslušné kapitoly). Vernet, J. Arabské Španělsko a evropská vzdělanost, Brno 2007. Pijoan, J. Dějiny umění, Praha: Odeon, zejm. sv. 3 a 4. El-Said, I. - Parman, A. Geometrická koncepce v islámském umění, Praha: Argo a Půdorys, 2008 . Grube, E. J. Islámské umění, Praha: Artia 1973 (příslušné kapitoly).

Požadavky

Účast na seminářích.

Garant

prof. PhDr. Pavel Štěpánek, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Štěpánek, Ph.D.