Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektonická typologie 18.-20.stol (DVU / ATTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / ATTS - Architektonická typologie 18.-20.stol, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Architektura v krajině; prostorové relace stavebního díla, otevřená a uzavřená kompozice stavebního díla a historický urbanismus.2. Formy sakrální architektury; centrální a longitudinální dispozice, nové dispoziční soustavy 20. století.3. Sloup a jeho uplatnění v architektuře; architrávový systém a jeho modifikace.4. Zeď a její negace; oblouk a klenba a její technologické proměny; opozice vnitřku a vnějšku budovy jako historický fenomén.5. Vertikální komunikace ve stavbách a jejich úprava.6. Horizontální rozvrh budovy; dispoziční typy občanské (civilní) architektury.7. Prostředky vyjádření monumentality architektury, klasická a neklasická monumentalita.8. Praxe měšťanského stavitelství v 18. a 19. století, konformita architektury a její inovace9. Decor ? využití pojmu v interpretaci architektury v 18. ? 19. století.10. Architektura a dějiny umění; sloh a slohovost stavebního díla a její proměny v 19. a 20. století; úsilí po sloh v 19. a 20. století.

Získané způsobilosti

Seminář zaměřený na postižení specifik historické typologie a morfologie architektury zejména v novověku včetně výpůjček ze starších slohových period.

Požadavky

Vypracování samostatné práce (referátu) na zvolené téma a její přednesení v semináři.

Garant

doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph.D.