Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektura evropského baroka 1 (DVU / D12V1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / D12V1 - Architektura evropského baroka 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška se nejprve zabývá stavbami klíčovými pro vznik barokní architektury, chrámy sv. Petra a Il Gesu. Probírá dále klasicistní proud uvnitř římského baroka 17. století (C. Maderno, G.L.Bernini jako architekt, C. Rainaldi, C. Fontana). Nejvíce se koncentruje na tzv. radikální baroko F. Borrominiho a G. Guariniho.

Získané způsobilosti

Základní orientace v italské a středoevropské barokní architektuře.

Literatura

Wittkower, R. Art and Architecture in Italy 1600-1750. London 1958. Birnbaum, V. Barokní princip v dějinách architektury. Praha 1925. Raeburn, M. Dějiny architektury. Praha 1993. Norberg-Schulz, C. Meaning in Western Architecture. London 1980. Richter, V. O pojem baroka v architektuře. Olomouc 1944. Blunt, A. Borromini. 1979. Wittkower, R. Gothic versus Classic. 1974. Meek, H. Guarino Guarini and His Architecture. 1990.

Požadavky

Seminární práce o vybrané barokní stavbě na Olomoucku či v českých zemích v rozsahu 5 stran.

Garant

prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc.