Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny české fotografie 20. století 1 (DVU / DFCB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / DFCB1 - Dějiny české fotografie 20. století 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- princip fotografie, technické předpoklady vzniku média, techniky 19. století a jejich přejímání ze zahraničí, domácí fotografové 19. století (Franz, Horn, Stašek, Eckert, Fiedler, Fridrich, Bruner-Dvořák, Langhans)- fotografie v "mantinelech" malířského výrazu (Novák, Drtikol, Bufka, Trčka, Binko)- cesta k "čisté" fotografii - avantgardní tendence (Růžička, Funke, Rössler, Sudek)- druhá avantgarda (Aventinské trio, Linie, f3, f4, f5)- nadrealita v realitě (Štýrský, Teige, Zykmund, Koreček, Reichmann, Fuková, Medková)

Získané způsobilosti

Student by měl získat základní orientaci v dějinách domácí fotografie 20. století a v souvislostech s výtvarným uměním a fotografií ve světě. Neméně důležitým cílem je pochopení základních tvůrčích přístupů k médiu, jeho využití nejen v umění ale obecně ve společnosti a s tím související schopnost "číst" fotografie.

Literatura

Petr Balajka, Vladimír Birgus, Antonín Dufek et al. , Encyklopedie českých a slovenských fotografů, Praha 1993. Vladimír Birgus, Pierre Bonhomme, Antonín Dufek et al. Česká fotografická avantgarda 1918 - 1948, Praha 1999. Antonín Dufek, Jana Teplá. Česká fotografie 1939 - 1958 ze sbírek Moravské galerie v Brně (kat. výst.), Moravská galerie v Brně 1998. Vladimír Birgus, Jan Mlčoch. Česká fotografie 20. století. Praha, 2010. Lenka Bydžovská, Karel Srp (ed.). Český surrealismus 1929-1953 (kat. výst.), Galerie hlavního města Prahy 1996. Vladimír Birgus, Pavel Scheufler. Fotografie v českých zemích 1839-1999 - chronologie, Praha 1999. Pavel Scheufler. Galerie c. k. fotografů, Praha 2001. Antonín Dufek, Jiří Pátek, Petra Trnková. V plném spektru. Brno, 2011.

Požadavky

Odevzdání seminární práce, kolokvium.

Garant

Mgr. Lukáš Bártl, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Bártl, Ph.D.