Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 15. a 16. st. (DVU / DU15U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / DU15U - Dějiny umění 15. a 16. st., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. architektura doby lucemburské v Čechách a na Moravě, 2. skulptura doby lucemburské v Čechách a na Moravě, 3. malířství doby lucemburské v Čechách a na Moravě, 4. umění krásného slohu a husitské umění v Čechách a na Moravě,5. renesanční architektura v Itálii, 6. Giotto di Bondone, renesanční malířství Itálii, 7. renesanční sochařství v Itálii,8. architektura jagellonské doby v Čechách a na Moravě, 9. sochařství jagellonské doby v Čechách a na Moravě,10. malířství jagellonské doby v Čechách a na Moravě, 11. raně renesanční umění a architektura za vlády Ferdinanda I. Habsburského (1526-1564), 12. umění vrcholné renesance v Čechách a na Moravě (1550-1600) - architektura, skulptura a malba.

Získané způsobilosti

Posluchači nabudou základní znalost problematiky českého umění let 1300-1600 a italského umění 15. a 16. století. Seznámí se také s vybranými metodologickými přístupy k výkladu dějin umění pozdního středověku a renesance.

Literatura

Lorenzová Helena et al. Dějiny českého výtvarného umění I/1, 2. Od počátků do konce středověku. Praha, 1984. Dvorský Jiří (ed.). Dějiny českého výtvrarného umění. Od počátků renesance do závěru baroka. Praha, 1989. Royt Jan. Slovník biblické ikonografie. Praha, 2006. Toman Rolf (ed.). Umění italské renesance. Praha, 1996. Koch Wilfried. Evropská architektura. Encyklopedie evropské architektury od antiky po současnost, s. 146-235. Praha, 1998.

Požadavky

1. Student má prokázat spolehlivou znalost problematiky v rozsahu stanovené látky.2. Vypracování písemné seminární práce na zvolené téma, související s přednášenou látkou. Textový rozsah seminární práce: cca 3 normostrany.

Garant

Mgr. Petr Čehovský, Ph.D.