Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umění v českých zemích 1300-1420 1 (DVU / DU6H1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / DU6H1 - Umění v českých zemích 1300-1420 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Česká poklasická gotická architektura 1. poloviny 14. století (klášter Zlatá Koruna, kostel sv. Mořice v Kroměříži, kostel sv. Anny v Praze ad.).2. Mistr michelské Madony a jeho tvorba v Čechách, na Moravě, v Horním Rakousku a v Horní Lužici.3. Dům U Kamenného zvonu v Praze - královská rezidence Jana Lucemburského.4. Biskup Jan z Dražic - stavebník a donátor uměleckých děl.5. Proměna ikonografie výtvarného umění na přelomu 13. a 14. století.6. Abatyše Kunhuta jako donátorka uměleckých děl, Pasionál abatyše Kunhuty.7. Iluminované rukopisy Elišky Rejčky.8. Pařížský fragment tzv. Dalimilovy kroniky.9. Nástěnná malba v českých zemích v 1. polovině 14. století.10.Referáty studentů.

Získané způsobilosti

Základní znalost vývoje gotického umění v letech 1300-1350 v českých zemích.

Literatura

Hlobil Ivo. Gotické sochařství, in: Klára Benešovská et al., Katedrála sv. Víta v Praze. K 650 výročí založení, s. 66 - 95. Praha, 1994. Fajt Jiří (ed.). Karel IV., císař z Boží mulosti. Kultura a umění za vlády Lucemburků. Praha, 2006. Benešovská Klára (ed.). Královský sňatek. Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský 1310. Praha, 2011. Majer David (ed.). Král, který létal. Moravsko-slezské pomezí v kontextu středoevropského prostoru doby Jana Lucemburského. Ostrava, 2011. Kapustka Mateusz et al. Slezsko, perla v České koruně. Historie, kultura, umění. Praha, 2007.

Požadavky

Zápočet: Pravidelná docházka a aktivní účast na semináři, vypracování seminární práce schváleného monografického zaměření a formálně přesného provedení v minimálním rozsahu 8 normostran (+ bibliografie a vyobrazení), odpřednášení referátu během výuky v časovém rozsahu cca 20-30 minut.

Garant

Mgr. Petr Čehovský, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Čehovský, Ph.D.