Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z architektury 18. a 19.století (DVU / KANS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / KANS - Kapitoly z architektury 18. a 19.století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je zaměřen na architekturu období evropského neoklasisicmu 18. a 19. století, hlavní pozornost bude věnována Francii, Anglii a středoevropskému prostoru. Tvorba jednotlivých architektů bude představena v souvislosti se soudobými teoriemi architektury, s přihlédnutím k požadavkům a roli objednavatele.1) Francie: Ange-Jacques Gabriel, Jacques-Germain Soufflot, Charles de Wailly, Marie-Joseph Peyre, Jacques Gondoin, architecture parlante (Claude-Nicolas Ledoux, Étienne-Louis Boullée), Jean-Nicolas-Louis Durand, Henri Labrouste2) Velká Británie: Robert Adam, John Soane, John Nash, Greek revival, Gothic revival, krajinářský park3) Německo: Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff, Carl Gotthard Langhans, David a Friedrich Gilly, Heinrich Gentz, Karl Friedrich Schinkel, Leo von Klenze4) Rakousko: Isidor Canevale, Louis Montoyer, Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg, Charles Moreau, Joseph Hardmuth, Joseph Kornhäusel, Franz Engel

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o evropské architektuře let 1750-1850. Budou překládat náročné odborné texty v anglickém či německém jazyce. Své teoretické znalosti porovnávají s architekturou v České republice.

Literatura

Taťána Petrasová, Helena Lorenzová (ed.). Dějiny českého výtvarného umění 1780/1890, III/1. Praha, 2001. Hanno Walter Kruft. Dejiny teórie architektúry. Od antiky po súčasnosť. Bratislava, 1993. Tilmann Mellinghoff ? David Watkin. Deutscher Klassizismus. Architektur 1740-1840. Stuttgart, 1989. Pavel Zatloukal. Příběhy z dlouhého století: architektura let 1750-1918 na Moravě a ve Slezsku. Olomouc, 2002. Allan Braham. The architecture of the French Enlightenment. London, 1980.

Požadavky

Aktivní účast v hodině. Seminární práce k tématu (překlad cizojazyčného odborného textu).

Garant

Mgr. Robert Šrek